בודפשט היא יעד אהוב על המטייל הישראלי, המשלב היסטוריה מרתקת, נופים עירוניים יפהפיים ומחירים נוחים. אך מעבר לאתרי החובה המפורסמים – הפרלמנט, בסטיון הדייגים, בית הכנסת הגדול וכדומה – מסתתרת בבירה ההונגרית שכבה נוספת של מקומות סודיים ואותנטיים. אלה אתרים ופינות חמד שהתושבים המקומיים אוהבים לפקוד, אך מרבית התיירים (ובעיקר תיירים מישראל) כמעט ואינם מכירים. במדריך זה נצא למסע בין אותם מקומות מיוחדים בבודפשט וסביבתה הקרובה, עם מידע עדכני לשנת 2025: דרכי הגעה, עלויות, טיפים לחיסכון, ועצות זהב שמורות. בנוסף, נתאים את ההמלצות לקהלים ישראליים שונים – משפחות, קבוצות, צעירים, בליינים ודתיים – ונסקור מידע מעשי חשוב: מלונות מומלצים, טיסות, שופינג, תחבורה, מרחצאות, אטרקציות לילדים ואפילו מבט על השקעות נדל״ן בהונגריה.
המקומות הסודיים והאותנטיים של בודפשט
בודפשט משופעת במקומות נסתרים מן העין – פארקים, מוזיאונים ז ם שכונתיים ומבנים היסטוריים – שהמקומיים נהנים מהם ביומיום. אפילו התושבים מו שלצד המסלולים השגרתיים מסתתרים אתרים סודיים ומסתוריים במרחק כמה מאות מטרים בלבד. להלן סקירה מקיפה של פינות סודיות בבודפשט (ובקרבתה), שכל מטייל סקרן ישמח לגלות. חלק מהאתרים חבויים מ אחרים דורשים נסיעה קצרה מחוץ לה – אך כולם מספקים חוויה אותנטית השונה מהשביל התיירותי הרגיל.
פארק נורמפה (Normafa) – טבע מקומי בגבעות בודה
פארק נורמפה הוא ריאה ירוקה בגבעות בוד אהוב על תושבי העיר. הפארק ממוקם בנקודה הגבוהה ביותר בבודפשט (כ-477 מ') ומציע נוף פנורמי מרהיב של העיר והדנובה. ניתן להגיע לנורמפה בקלות בתחבורה הציבורית – למשל באמצעות אוטובוסים מספר 21 או 22, המטפסים במעלה ההר. לחוויית הגעה מיוחדת, רבים נוסעים ב"כבת הילדים" (Gyermekvasút) – רכבת היסטורית המופעלת בחלקה על ידי ילדים ומתפתלת דרך יערות הבודה הילס. הנסיעה ברכבת זו, שפעילה מאז ימי הקומוניזם, היא אטרקציה בפני עצמה עבור משפחות וחובבי רכבות נוסטלגיים.
בנורמפה תמצאו שבילי הליכה מרובים, פינות לפיקניק, מתקני שעשוע ני מזון מקומי. בקיץ המקום מושלם לטיולים ובחורף זהו אתר פופולרי למזחלות שלג ולהחלקה (כשיש שלג). הפארק עבר שיקום ו 018, וכיום הוא מתוחזק היטב ומהווה יעד בילוי קבוע של המקומיים לאורך כל עונות השנה. בימים בהירים, אפשר להשקיף מנורמפה עד הרי הטטרה שבסלובקיה. מומלץ במיוחד להגיע בשעות השקיעה – המראה של שמש שוקעת מעל גגות בודפשט פשוט קסום.
טיפ תחבורה וחיסכון: אם כבר הגעתם לא את תצפית אליזבת (Erzsébet-kilátó) – מגדל אבן בסגנון ניאו-רומנסקי הניצב בפסגת יאנוש-הegy (János-hegy), הנקודה הגבוהה בעיר. המגדל קרוי על שמה של הקיסרית אליזבת ( צפית של 360 מעלות. ניתן להגיע אליו במסלול רגלי קצר ונעים מנורמפה, או באמצעות רכבל הכסאות הפתוח המכונה "ליבגו" (Libegő). הרכבל פועל בעיקר בחודשים החמים, והנסיעה מעל צמרות העצים היא חוויה מהנה במיוחד לילדים. מחיר נסיעה ברכבל כ- 1,5 יוון (כ-15 ש״ח) – שווה את ההשקעה עבור הנוף. בפסגת התצפית, בגובה של כ-527 מ', מחכה לכם אוויר צלול וקריר, ובחורף המגדל לעיתים מכוסה בכפור.
מה מיוחד? פארק נורמפה מפורסם גם בזכות עץ הזקן Normafa שעל שמו הוא קרוי – לפי האגדה, עץ אשור עתיק זה השמיע צלילי ניגון (fa בהונגרית פירושו עץ ו-norma היא תו מוזיקלי), אך למרבה הצער העץ קרס בשנות ה-20. אף שאין , השם נותר והפך סמל לאזור. כיום יש במקום בית קפה קטן בשם "נורמפה" המגיש מאפים ומרקים חמים – מומלץ לטעום שם את ה"רטאש" (Rétes) ההונגרי, מאפה שכבות במילוי פירות או גבינה.
אש (Rudas Baths) – ספא היסטורי עם נוף לדנובה
בודפשט ידועה במרחצאות התרמיים שלה, אך רוב התיירים נוהרים למרחצאות סצ'ני (Széchenyi) או גלרט (Gellért) המפורסמים. מרחצאות רוּדָאש הם פנינה נסתרת יחסית, המשלבת היסטוריה עות'מאנית עם מתקנים מודרניים ונוף מהפנט. רודאש נבנ ן הטורקי (המאה ה-16) והוא שומר על אופי אותנטי – כיפה טורקית מעל בריכות מים תרמיים חמימים. לאחר שיפוץ מקיף שהסתיים ב-2012, המקום מציע 6 בריכות תרמיות במבנה המקורי העתיק, עם בריכת גג פתוחה.
מה מייחד את רודאש? בראש ובראשונה, בריכת הגג – בריכת מים חמים תחת כיפת השמיים, המשקיפה ישירות על נהר הדנובה ועל גשר אליזבת. ד בחורף קר, יושבים במים חמים ומבעבעים, והעיר כולה פרושה לפניכם עטופה בשלג. זו חוויה שקשה לשכוח. גם מבפנים, האווירה ייחודית: בריכת ה"שמונה צלעות" המקורית מוארת באור רך דרך ית, וברקע נשקפים בנייני פשט מעבר לנהר.
מחירים ושעות: הכניסה לרודאש עולה כיום כ- 9,300 פורינט לימי חול ו-12,200 פורינט בסופי שבוע (כ-90-120 ש"ח). מחיר זה כולל שימוש בכל הבריכות, הסאונות ובריכת הגג. שימו לב שישנם ימים שמיועדים לגברים בלבד או לנשים בלבד בחלק ההיסטורי (בהתאם למסורת המקורית), אך בסופי שבוע המקום פתוח לכניסה מעורבת של שני המינים. החל מ-2014 גם נערכים ברודאש לילות ספא מיוחדים – בימי שישי ושבת המקום פתוח עד 2 לפנות בוקר, ומציע שחייה לילית עם מוזיקה. כרטיס לילה עולה מעט יותר (לדוגמה, ~13,000 פורינט), וכולל משקה פתיחה.
טיפים למבקר:
- הביאו אתכם כפכפים, בגדי ים ומגבת. ניתן לשכור במקום מגבת/חלוק, אך זה כרוך בתשלום נוסף.
- נסו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות בימי חול – תיהנו משקט יחסי ומבריכות כמעט פרטיות.
- אל תפספסו את הסאונה הפינית באגף החדש ואז קפיצה לבריכת הטבילה הקרה – הדרך ההונגרית לבריאות טובה!
- אחרי המרחץ, תוכלו לסעוד משהו קל ב-Rudas Bistro הסמוך, המציע נוף דומה מהמרפסת שלו.
פארק הדובים בוורשגיהאז (Medveotthon) – חוויה משפחתית יוצאת דופן
כן, יש דובים בהונגריה! רק 25 ק"מ צפונית-מזרחית לבודפשט, ליד העיירה Vereseg שֶגְהָאז), נמצא "פארק הדובים" – מקלט ייחודי לדובים (ועוד כמה זאבים וחיות נוספות) שחולץ והוקם לטובת רווחת בעלי החיים. עבור משפחות עם ילדים זו אטרקציה מרגשת: הזדמנות לצפות בעשרות דובים חומים ענקיים משוטטים בשטח פתוח גדול, כמעט כמו בסביבתם הטבעית.
הפארק, המכונה גם Medveotthon (בהונגרית: "בית הדובים"), הוקם בשנת 1998 כדי לתת מענה לדובים שהוחזקו בתנאים לא ראויים או בקרקסים. כיום הוא מתפרש על שטח רחב מוקף גדר, ובו עצים, בריכות קטנות ומשטחי דשא. המבקרים יכולים ללכת לאורך שביל היקפי ולצפות בדובים מעבר לגדר הבטיחות. חוויה פופולרית במיוחד היא האכלת הדובים בדבש על מקל: באתר נמכרים כפות עץ ארוכות עם מעט דבש או ריבה בקצה, ואתם יכולים להושיטן בזהירות אל מעבר לגדר – הדובים ילנקקו את הממתק בהנאה רבה (תוך שאגה קלה לשבח הטעם). זו אטרקציה חביבה המבטיחה חיוכים (ותמונות נהדרות) לכל גיל.
דרכי הגעה: מומלץ לנסוע ברכב (כ-30 דקות נסיעה ממרכז בודפשט בכביש M3 לכיוון Gödöllő, ירידה ב-Veresegyház). יש חניה זמינה בחינם. מי שאין ברשותו רכב יכול לקחת רכבת פרברית (HÉV) או אוטובוס לכיוון ורשגיהאז, אך ייתכן צורך בהחלפות – בררו את לו"ז רכבות הפרוורים (יש קו מתחנת Budapest-Nyugati לעיר Veresegyház).
מחירים ושעות: הכניסה לפארק הדובים עולה כ- 3,000 פורינט למבוגר (כ-30 ש"ח) ו-2,000 פורינט לילד. ילדים עד גיל 3 חינם. הפארק פתוח כל יום (כולל סופ"ש) משעות הבוקר המאוחרות עד שעות אחר-הצהריים. רצוי להגיע לפני 16:00 כדי ליהנות מאור יום מספק, במיוחד בחורף כשמחשיך מוקדם. יש במקום קיוסק עם חטיפים ושתייה, ופינות ישיבה לפיקניק. שימו לב שאין לגעת בבעלי החיים כמובן, וההאכלה מותרת רק באמצעות הכפיות הארוכות הנמכרות במקום, במינו נוע האכלת יתר.
למה לצפות? צפייה בדובים הגדולים הללו מקרוב היא חוויה מרשימה. לעיתים תראו אותם משתכשכים במים, משחקים זה עם זה, או "רוקדים" על שתי רגליים אחוריות כשהם מבחינים בכפית דבש בדרך אליהם. פארק הדובים בודד מסוגו באזור, ומקומיים רבים מביאים לכאן את ילדיהם בסופי שבוע כטיול טבע חינוכי. גם תיירים ישראלים שהעזו לחרוג מהעיר הגדולה הופתעו לגלות את המקום; רבים מהם ציינו שזה היה אחד משיאי הטיול לילדים, ששמחו לראות דוב אמיתי מול העיניים ולא רק בגן חיות סטנדרטי.
טיפ: שילוב מוצלח ליום טיול הוא לבקר בבוקר בפארק הדובים, ומשם להמשיך עוד כ-15 דקות נסיעה ליעד קרוב נוסף – למשל הארמון המלכותי בגודולו (Grassalkovich Palace בגודולו, ששימש כמעון הקיץ של הקיסרית סיסי). כך תרוויחו גם פעילות טבע שובבה וגם טעימה של היסטוריה ותרבות, לפני החזרה לבודפשט.
המערות של בודפשט – הרפתקה תת-קרקעית לאוהבי אתגרים
לא רבים יודעים זאת, אך מתחת לרחובות בודפשט מסתתרת מערכת מסועפת של מערות תת-קרקעיות. היווצרותן של המערות קשורה למים התרמיים החמים שבאזור – אותם מים המזינים את המרחצאות – אשר חלחלו בסלע הגיר במשך מיליוני שנים ויצרו חללים, חללים ועוד חללים. למעשה, בבירת הונגריה וסביבתה יש יותר מ-200 מערות קארסטיות! אם אתם חובבי הרפתקאות טבע, ביקור במערות הללו הוא בגדר חובה ופותח צוהר לעולם נסתר מתחת לקרקע.
המפורסמת שבמערות העירוניות היא מערת פאל-וולדי (Pál-völgyi barlang) שבצד בודה. זו המערה הארוכה ביותר בהונגריה (אורך כולל מעל 30 ק"מ של מעברים!), והיא מציעה סיור אתגרי במיוחד: מטיילים לבושים בסרבלים וקסדות, זוחלים, מטפסים ודוחקים את עצמם דרך חרכים צרים בסלע. הסיור נמשך כ-2-3 שעות ומודרך על ידי מדריכי מערות מנוסים. זהו לא מסלול למי שסובל מקלאוסטרופוביה או למי שמתקשה במאמץ פיזי, אבל עבור צעירים (וגם מבוגרים בכושר) זו חוויה כיפית ומלאת אדרנלין. במהלך הזחילה תגלו נטיפים, מאובנים ולעתים תרגישו שהזמן עצר מלכת.
למי שמעדיף גרסה רגועה יותר, מערת סמלו-הדי (Szemlő-hegyi barlang) מציעה סיור הליכה נינוח (בשבילי בטון מוארים) לאורך חללים מעוטרים בתצורות לבנות דמויות פרחים קריסטליים. מערה זו מכונה "גן עדן מתחת לאדמה" בשל יופיה העדין, והסיור בה מתאים גם לילדים ולמבוגרים בכל גיל. האוויר בפנים נקי במיוחד ומועיל לנשימה, לכן המקומיים אפילו מקיימים בה "ספא מערות" לסובלים מאסטמה.
מידע שימושי: סיורי מערות מתקיימים כל השנה, בטמפרטורה קבועה של ~12 מעלות צלזיוס במערה (קריר, אז להצטייד בלבוש ארוך גם בקיץ). יש להזמין מקום מראש לסיור האתגר 10,000 פורינט* למבוגר (כ-100 ש"ח) כולל ציוד מגן. סיור ההליכה במערת סמלו-הדי זול וקצר יותר (כ-3,000 פורינט לאדם, 40 דקות). שתי המערות נמצאות באזור Űröm בצפון-בודה, וניתן להגיע אליהן באוטובוס או במונית מהמרכז (כ-20 דקות נסיעה).
בונוס מיוחד למתקדמים: לחובבי צלילה מוסמכים, קיימת ליד בודפשט מערת מולנאר יאנוש (Molnár János) – מערה מוצפת מים תרמיים צלולים בטמפרטורה ~28°C, המהווה את אחד מאתרי צלילת המערות המיוחדים בעולם. הצלילה בה מותרת רק לצוללים מנוסים ובליווי מועדון ייעודי, אך הידיעה שהמערה הזו קיימת בלב העיר (מתחת לרובע 2) מרתקת לכשעצמה.
מוזיאון הפינבול (Flippermúzeum) – גן עדן של נוסטלגיה וגיימינג
בין בנייני המגורים של רובע 13 השקט מסתתר מוזיאון יוצא דופן – מוזיאון הפליפר (Flippermúzeum), שהוא למעשה חלל משחקים עצום המוקדש כולו למכונות פינבול קלאסיות. המקום הוקם מתוך אהבה אמיתית לתחביב, על ידי שני אוספי מכונות פינבול מושבעים, וכיום הוא מכיל כ-130 מכונות פינבול עובדות (!) מכל התקופות – משנות ה-50 ועד מכונות מודרניות. בשונה ממוזיאון רגיל שבו "לא לגעת במוצגים", כאן מעודדים אתכם לגעת, לשחק, ולצלצל בפעמונים של המכונות כמה שרק תרצו. הכרטיס שנקנה בכניסה מקנה גישה חופשית לכל המכונות ללא הגבלה, כך שאפשר לשקוע בשעות של כיף נוסטלגי.
האווירה במוזיאון קסומה: אורות ניאון מהבהבים, צלילי נקישות וכדורי מתכת, ומנגינות דיגיטליות מוכרות מהמשחקים של פעם. תוכלו למצוא שם דגמים נדירים של מכונות פינבול עם נושאים מסרטים, קומיקסים, פופ-קאלצ'ר ועוד. לחובבי ארקייד יש גם כמה משחקי וידאו נוסטלגיים ועמדות "פוטבול שולחן". ביום גשם או ערב פנוי, זהו מקום מושלם לברוח אליו – עבור ילדים, בני נוער, וגם מבוגרים שרוצים להיזכר בילדותם.
שעות ופרטים: המוזיאון פתוח מדי יום פרט לימי שני-שלישי בהם הוא סגור. רצוי לוודא שעות מעודכנות באתר הרשמי (בעבר היו שעות אחה״צ-ערב בלבד באמצע השבוע). דמי כניסה: 3,500 פורינט למבוגר (כ-35 ש"ח) ו-2,500 פורינט לילד. המוזיאון ממוקם ברחוב Radnóti Miklós 18, במרתף לא גדול מבחוץ אך עמוס בפנים.
למי זה מתאים? לכולם! גיימרים של שנות ה-70-80 יתענגו כמובן, אבל גם דור הסמארטפון של היום מגלה עניין רב במכונות המכאניות האלו. זהו בילוי מצוין למשפחות (הורים יכולים ללמד את הילדים איך שיחקו "בזמנם"), לקבוצת חברים בערב תחרות ידידותית, או לכל מי שמחפש שעה-שעתיים של שעשוע "אנלוגי" בעולם דיגיטלי.
שוק האיכרים של סימפלה (Szimpla Farmers Market) – טעם כפרי בלב העיר
כבר למעלה מעשור שפאב ה"רום" המפורסם Szimpla Kert (סימפלה קרט) ברובע היהודי משנה את פניו בכל יום ראשון בבוקר והופך ל-שוק איכרים ססגוני. סימפלה, הידוע כאחד מברי ה"בורדל" (Ruins Pubs) הראשונים והאהובים בעיר, פועל בלילות כמוקד חיי לילה תוססים. אך ביום ראשון בין השעות 9:00-14:00, חצר הפאב מארחת שוק חקלאים מקומי (Szimpla Háztáji Piac), בו כ-30-40 חקלאים ויצרנים קטנים מהכפרים סביב בודפשט מציעים את מרכולתם הטרייה לכ-4,000 מבקרים מדי שבוע.
בדוכנים תמצאו מכל טוב: גבינות עיזים וכבשים בשלות, נקניקים מקומיים (כמו סלמי מיסגלי), דבש תוצרת בית, ריבות ורוטבי פרי מיוחדים, ירקות ופירות אורגניים ישר מהשדה, ריבות וממרחים, לחמים כפריים טריים, ואף משקאות ביתיים כמו שיכר פירות. הכל טרי, צבעוני, יפה וטעים – חגיגה לחובבי אוכל אותנטי. מקומות ישיבה פזורים ברחבי החצר מאפשרים לכם לטעום במקום מהדברים שקניתם, או פשוט ללגום קפה ומאפה הבוקר לצד קהל מעורב של מקומיים ותיירים.
ייחודו של השוק הוא באווירה: מוזיקה חיה או תקלוט נינוח מתנגנים ברקע, הקירות המכוסים גרפיטי ואמנות של הפאב מוסיפים צבע, ובין הדוכנים תראו לעיתים משפחות הונגריות עם עגלות תינוק לצד תיירים מכל העולם. זה מפגש תרבויות בשוק אחד. למבקרים הדתיים – שימו לב שהשוק פועל ביום ראשון (לא בשבת), כך שהוא יכול להשתלב בלו"ז גם למקפידי שבת.
מחירים וטיפים: המחירים בשוק אינם זולים במיוחד (מוצרי בוטיק איכותיים בדרך כלל עולים בהתאם), אך עדיין סבירים ביחס לארץ. לדוגמה, צנצנת דבש כפרי עשויה לעלות ~2,000-2,500 פורינט (20-25 ש"ח), גבינת עיזים קטנה כ-1,200 פורינט (12 ש"ח). כדאי להביא מזומן קטן (פורינט), אם כי כעת יותר דוכנים מקבלים גם תשלום באשראי. טיפ חסכון: לקראת סגירת השוק (סביבות 13:30), חלק מהמוכרים עשויים לתת הנחות כדי להיפטר מסחורה – אפשר למצוא מציאות של הרגע האחרון.
איך להגיע? סימפלה קרט נמצאת ברחוב Kazinczy 14, בלב רובע 7. מכל נקודה מרכזית בפשט תוכלו להגיע ברגל או בתחבורה ציבורית (ליד רח' קזינצי עוברים חשמלית 4/6 או מטרו קו 2 בתחנת Blaha Lujza tér). בימי ראשון בבוקר הרחוב שקט יחסית, ואין בעיה להגיע ולעבור עם ילדים.
לאחר השוק, אפשר לנצל את המיקום ברובע היהודי ולקפוץ לאחת מהמאפיות או המסעדות הכשרות (אזור שכונת קזינצי הוא גם מרכז הקהילה היהודית, ראו חלק "מטיילים דתיים" בהמשך).
טירת ואידאהוניאד (Vajdahunyad vára) – ארמון אגדות בפארק העיר
במרכז פארק וארושליגט (Városliget), הלא הוא פארק העיר של בודפשט, שוכן מבנה שמעטים מכירים בשמו אך רבים ראו את צלליתו הרומנטית משתקפת באגם. זו טירת ואידאהוניאד – טירה פסטורלית שנראית כאילו יצאה מספר אגדות, המשלבת אלמנטים אדריכליים מכל רחבי הונגריה. הטירה נבנתה במקור מעץ וקרטון במסגרת תערוכה בשנת 1896 (חגיגות האלף להונגריה), ואחרי שזכתה לאהדת הציבור נבנתה מחדש כאבן וקבע בין 1904-1908. היא משלבת סגנונות אדריכלות שונים – רומנסקי, גותי, רנסאנס וברוק – ומחקה חלקים מטירות ומבנים מפורסמים ברחבי הונגריה (ובהם העתק של טירת Hunyadi מטרנסילבניה, שעל שמה קרויה).
היום טירת ואידאהוניאד ידועה בעיקר כמקום משכנו של המוזיאון החקלאי ההונגרי – המוזיאון החקלאי הגדול באירופה. אך גם מי ש זיאון יהנה לטייל בחצר הטירה הפתוחה לציבור ללא תשלום, לפגוש שם את פסל הרוכב המסתורי "אנונימוס" (פסל של נזיר כרוניקן מן המאה ה-12, עם פניו המכוסות בברדס), ולהצטלם על רקע הארכיטקטורה היפה. בימי הקיץ לעיתים מתקיימים בחצר הופעות מוזיקה ואירועים, ובחורף – האגם שלצד הטירה הופך לזירת החלקה על קרח פופולרית, הגדולה בעיר.
מטיילים ישראלים רבים מגיעים לפארק העיר כדי לבקר בגן החיות או במרחצאות סצ'ני הסמוכים, אך לעיתים מפספסים את הטירה עצמה. אם אתם כבר באזור כיכר הגיבורים (Hősök tere) ופארק וארושליגט, הקדישו חצי שעה היפה הזו. הכניסה לחצר חופשית. הכניסה למוזיאון (למתעניינים בחקלאות, ציד ודיג הונגרי) בתשלום סמלי (~2,000 פורינט). אפילו ילדים עשויים להתלהב לגלות בפנים אוסף פרשים, חרבות וטרקטורים עתיקים.
טיפ צילומי: בשעות בין ערביים הטירה מוארת באור מוזהב, ובחורף עם שלג מסביב היא נראית ממש כמו ארמון מהסרט "Frozen". אם אתם חובבי צילום, זה אחד הלוקיישנים הפוטוגניים בעיר, במיוחד מנקודת התצפית מעבר לאגם (בקרבת גשרון העץ).
מסעדת Könyvbár – תפריט בהשראת ספרים (חוויית אוכל ספרותית)
בלב אזור הבילויים של בודפשט, לא רחוק מבית הכנסת הגדול, מסתתרת מסעדה ייחודית שמתאימה במיוחד לחובבי ספרות וקולינריה גם יחד. שמה Könyvbár & Restaurant – בהונגרית "קוֹניוו-בר", משחק מילים שמשמעותו "בר הספר". ואכן, המקום משלב בין ספרים ואוכל בצורה מקורית: מדי שבוע השף וצוות המסעדה בוחרים ספר מפורסם כקונספט, ובונים תפריט טעימות בן 7 מנות בהשראת אותו ספר. מהתפאורה ועד שמות המנות – הכל מתכתב עם העלילה, הדמויות או התקופה של הספר הנבחר.
למשל, בשבוע שהספר היה "עליסה בארץ הפלאות", כלל התפריט מנות יצירתיות כמו "מרק הדמעות" (מרק עשיר ומלוח), "תה של הכובען המטורף" (משקה בהגשה משעשעת) וקינוח עם כיתוב "Eat me". בשבוע של "הארי פוטר", הוגשו מנות עם שמות לחשים, שיקויים וקינוח בהשראת בירת חמאה. החוויה כוללת גם קטעי קריאה קצרים מהספר המוגשים יחד עם המנות.
חשוב להדגיש – לא חייבים להזמין את תפריט הספר. המסעדה מציעה גם תפריט à la carte רגיל, עם מנות גורמה מתוחכמות מהמטבח ההונגרי-בינלאומי. אבל אם כבר טרחתם להגיע, מומלץ ללכת על החוויה המלאה, במיוחד אם הספר השבועי מדבר אליכם.
פרטים ומחירים: המסעדה קטנה ובעלת אווירה אינטימית, ומומלץ להזמין מקום מראש (במיוחד לערבי סוף שבוע). כתובת: Dob utca 45 (קרוב לרחובות הבילויים של רובע 7). מחיר תפריט טעימות 7 מנות הוא בסביבות 35,000 פורינט לאדם (כ-350 ש"ח), לא זול אך כולל מנות ייחודיות ובכמות משביעה. ניתן גם להזמין גרסת 5 מנות מעט זולה יותר. הא-לה-קארט: מנות עיקריות במחיר 6,000-10,000 פורינט. המסעדה כשרה-למחצה בכך שאין שימוש בחזיר או פירות ים ברוב המנות, אך היא אינה כשרה מוסמכת (שומרי כשרות הדוקים, ראו חלק בהמשך למקומות מתאימים יותר).
מה אהבנו: השילוב של תרבות ואוכל יוצר חוויה רב-חושית. השירות אדיב מאוד והמלצרים ישמחו להסביר על כל מנה וקישור לספר. זה מקום אידיאלי לדייט זוגי מיוחד או לחגיגת יום הולדת למישהו שאוהב ספרים.
מוזיאון Zwack Unicum – טעימה מהמורשת ההונגרית
Hungarian Zwack Unicum הוא משקה הליקר העשבי המפורסם של הונגריה – טעם נרכש, מריר-מתוק, שלתושבים יש אליו יחס כמעט פטריוטי. בביקורכם בבודפשט, תוכלו לצלול להיסטוריה ולייצור של המשקה במוזיאון Zwack Unicum Museum & Visitor Center הממוקם במפעל המשפחה ברובע IX של העיר. למרות שהמילה "מוזיאון" אולי מרתיעה חלק מהמטיילים, זהו סיור מפתיע ומהנה, השונה ממוזיאון רגיל במובן המסורתי.
מה בתפריט? הסיור במרכז המבקרים מתחיל בסרט קצר (זמין גם באנגלית) המתאר את סיפור משפחת צוואק – משפחה יהודית-הונגרית שייסדה את המותג במאה ה-18, שרדה את מלחמות העולם, הלאמה קומוניסטית וגלות, ולבסוף השיבה לעצמה את המותג לאחר נפילת מסך הברזל. לאחר מכן תבקרו במרתפי היישון – מרתפים תת-קרקעיים עם חביות עץ אלון ענקיות שבהן מתיישן הליקר על פי מתכון סודי המשלב עשרות עשבים. אפשר ממש להריח באוויר את תערובת העשבים הארומטית.
גולת הכותרת (תרתי משמע) היא טעימת Unicum ישירות מהחבית. כל מבקר מקבל כוסית טעימה – עבור חלק זה יהיה מפגש ראשון עם הטעם המר של אוניקום. יש שאוהבים מיד ויש שמעקמים פרצוף; כך או כך, זו חו סות בהונגריה. בסוף הסיור תוכלו להתרשם מתערוכה של בקבוקי אוניקום היסטוריים, פרסום רטרו, ואפילו אוסף מסקרן של מיניאטורות אלכוהול מכל העולם שהמשפחה צברה (אחד האוספים הגדולים באירופה).
מידע למבקר: המוזיאון שוכן ברחוב Soroksári út 26, לא רחוק משוק הנHall הגדול (ניתן לשלב באותו בוקר/צהריים). פתוח בימי שני-שבת, סיור באנגלית יוצא כל שעה עגולה בערך. דמי כניסה: 000 פורינט הכוללים את הטעימות (40-50 ש"ח). במקום חנות מזכרות בה ניתן לרכוש בקבוקי אוניקום במהדורות מיוחדות ומוצרים נלווים. רעיון טוב למתנה הביתה לחובבי אלכוהול – בקבוק אוניקום קטן (40% אלכוהול) עולה סביב 10 אירו.
הערה מעניינת: המשקה Unicum נוצר לפי האגדה עבור קיסר אוסטרו-הונגריה יוזף השני בידי הרופא שלו, ד"ר צוואק, שבישר לקיסר "Das ist ein Unikum!" (זה ייחודי!) כשנתן לו לטעום את התרופה העשבית שהמציא – ומכאן השם. מאז 1790 המתכון נותר סודי ועובר במשפחת Zwack. הסיור נותן הצצה לסיפור הזה ולמורשת התעשייתית של בודפשט.
בית החולים בסלע (Sziklakórház) – מורשת במעמקי גבעת המצודה
מתחת לרובע המצודה היוקרתי (Várhegy) בבודה, מסתתר מבוך של מערות טבעיות ומנהרות מעשה ידי אדם. בחלק קטן אך חשוב ממערות אלו שוכן "בית החולים בסלע" (Sziklakórház Atombunker Múzeum) – אתר היסטורי מרתק שהיה בית חולים סודי ומקלט אטומי בימי מלחמת העולם השנייה והמלחמה הקרה. אם כבר ביקרתם במערות התת-קרקעיות האתגריות ולא שבעתם, כאן יש דרך בטוחה יותר לראות מה מתחבא מתחת לגבעת המצודה, בשילוב שיעור היסטורי חשוב.
האתר פועל כמוזיאון בשעות היום ומציע סיור מודרך (מספר פעמים ביום באנגלית, הונגרית ושפות נוספות). במהלך הסיור תרדו אל המנהרות החשוכות-למחצה, המצוננות באופן טבעי (טמפ' ~15°), ותעברו בין חדרי בית החולים המשוחזרים כפי שנראו בשיא פעילותם: חדרי ניתוח עם שולחנות וכלים רפואיים תקופתיים, מיטות מטופלים, בית מרקחת זעיר, חדר הרנטגן הקדום, ואפילו גנרטור חשמל דיזל עתיק. בובות שעווה בדמויות רופאים, אחיות ופצועים ממחישות את הדרמה שהתחוללה כאן בזמן המצור על בודפשט ב-1944-45, כאשר בית החולים שימש מקלט וטיפל במאות פצועים בתנאים בלתי אפשריים.
מאוחר יותר, בשנות ה-50, האתר הוסב למקלט עמיד לנשק גרעיני כחלק מההכנות למלחמה הקרה – והסיור גם מתייחס לתקופה זו, כולל הצגה של מסכות גז, מכשור ניטור קרינה ותוכנית ההתמודדות במקרה של מתקפה אטומית (שלעולם לא התממשה). בשלב מסוים כוסה המתחם בסודיות עד נפילת הקומוניזם, ועתה הוא פתוח לציבור כמוזיאון חינוכי.
פרטים למבקר: הכניסה למוזיאון מוגבלת לסיורים מודרכים בלבד (אין שיטוט חופשי). סיור אורך בערך שעה. מחיר: 6,000 פורינט למבוגר (כ-60 ש"ח), הנחה לסטודנטים/ילדים. כתובת: Lovas út 4/c, הכניסה נמצאת בצד הגבעה (לא רחוק מהיציאה הדרומית מהמצודה). מותר לצלם ללא פלש רק בחלקים מסוימים (המדריך יציין מתי). המקום אינו מומלץ לילדים רכים מאוד (ייתכן שיהיה מפחיד) – אך ילדים גדולים, בני נוער ומבוגרים מוצאים בו עניין רב.
למה לצפות? חלק מהמבקרים מתארים את הביקור כ"מצמרר" – לראות בובות פצועים מתבוססים ב"דם" בבונקר סגור יכול להיות חוויה עזה. אחרים מתרשמים מהאותנטיות ומהמבנה ההנדסי. כך או כך, זו ללא ספק אחת הפינות המסקרנות בבודפשט, ומעט תיירים מגיעים אליה ביחס לאטרקציות מעל הקרקע.
פארק מֶמֶנטו (Memento Park) – פסלי העבר הקומוניסטי
בפאתי בודפשט, בכיוון דרום-מ מ ממרכז העיר), שוכן פארק מֶמֶנטו – מוזיאון פתוח תחת כיפת השמיים, המשמש כ"בית קברות" לפסלי הענק והאנדרטאות מתקופת השלטון הקומוניסטי בהונגריה. כאשר המשטר הקומוניסטי נפל ב-1989, הוחלט לסלק מכיכרות העיר את פסלי לנין, מרקס, אנגלס וגיבורי קומוניזם מקומיים, אך במקום להשמידם – ריכזו אותם בפארק ייעודי, כאות וזיכרון לעידן שחלף. כך נולד פארק ממנטו בראשית שנות ה-90.
עבור מי שמתעניין בהיסטוריה, בפוליטיקה או באמנות מונומנטלית – הביקור הוא מרתק. תוכלו להלך בין פסל ברונזה אדיר של לנין מניף יד, פסל של חייל סובייטי משחרר (שעמד בעבר מול הפרלמנט), דמותו של המרגל הסובייטי Béla Kun, ועוד עשרות פסלים ואנדרטאות. כל יצירה מלווה בשלט הסבר על מקורה ומשמעותה ההיסטורית. בכניסה לפארק ניצבות "מגפי סטלין" – זוג מגפיים גדולות אשר היוו את בסיס פסלו הענק של סטלין, שההמונים קרעו והפילו במהלך מהפכת 1956 (הגוף נעלם, רק המגפיים נותרו כסמל).
האווירה במקום שלווה, קצת סוריאליסטית – פסלים שבעבר עוררו פחד והערצה ניצבים כעת דוממים בשלוות פרברים, וניתן להביט בהם בעין ביקורתית ואף הומוריסטית. בחנות המזכרות תמצאו פריטי קומוניזם kitsch למזכרת: כובעי צבא אדום, סיכות פטיש ומגל, גלויות של לנין וכו'.
הגעה: הנסיעה באוטובוס ציבורי (קו 101B או 101E) ממרכז העיר אורכת כ-30-40 דקות, או ברכב פרטי ~20 דקות. כתובת: Balatoni út – חשוב לבדוק ניווט, כי הפארק מעט מוסתר.
מחיר ושעות: כניסה כ- 3,000 פורינט (30 ש"ח). פתוח כל יום, בקיץ 10:00-18:00, בחורף נסגר מעט מוקדם יותר (לפי אור יום). במקום מוקרן גם סרט דוקומנטרי קטן על המשטרה החשאית ההונגרית, למתעניינים (כלול במחיר).
למי מתאים? חובבי היסטוריה כמובן, אך גם מי שמחפש משהו יוצא דופן מחוץ למסלול השגרתי. לא מעט צעירים מגיעים לכאן לצילומי סלפי משעשעים עם פסלי הענק. משפחות יכולות לשלב ביקור בפארק עם יציאה לחיק הטבע מחוץ לעיר. קחו בחשבון שבח פתוח לרוחות – להצטייד בהתאם.
ספריית סאבּו ארווין (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár) – ארמון ספרים חבוי
מי היה מאמין שאחד המבנים האלגנטיים ביותר בבודפשט מוסתר מאחורי חזית לא בולטת ליד רחוב בקורית (Baross utca) התוסס? הספרייה המרכזית ע"ש סאבּו ארווין היא ספריית העירייה הראשית של בודפשט, השוכנת בארמון ניאו-בארוק מהמאה ה-19 (ארמון Wenckheim). זו פנינה אדריכלית שמטיילים מעטים מכירים, וחבל – כי ביקור בה, אפילו קצר, הוא תענוג לעיניים ולנשמה למי שאוהב ספרים ואווירה היסטורית.
היכנסו דרך דלתות הזכוכית המודרניות, עלו במעלית לקומה השנייה – ותעברו לעולם אחר: אולמות קריאה מפוארים עם תקרות מצוירות, נברשות קריסטל, ריהוט עתיק מעץ כהה וקטיפה. אחד החדרים המרשימים ביותר הוא אולם הטבק – חדר קריאה ששימש בעבר סלון האצולה, עם ציורי קיר ותקרה מוזהבים. סטודנטים יושבים כאן ולומדים בין פסלי שיש וארונות ספרים עתיקים, כאילו היו בארמון ורסאי.
הספרייה פעילה וסואנת – היא אינה מוזיאון, אלא מוסד חי, ולכן חשוב לשמור על שקט ולהתחשב בלומדים. עם זאת, מבקרים מוזמנים להיכנס ולסייר (ניתן לקבל כרטיס אורח זמני בקבלה). אם תרצו לשבת לקרוא, אפשר לקנות מנוי יומי זול (סביב 300 פורינט בלבד) שנותן גישה לכל חדרי הקריאה, כולל Wi-Fi. זו יכולה להיות גם עצירה נעימה להתרעננות – הספרייה ממוזגת בקיץ ומחוממת בחורף, ויש בית קפה קטן.
טיפ: אפילו אם אינ רים", הגיעו כדי לראות את השילוב הנהדר בין הישן לחדש. בחללים מסוימים תראו גרפיטי מודרני שמשתלב בקירות עתיקים, או סטודנטים עם לפטופים תחת ציורי קיר. הצילום מותר (ללא פלאש) – הרבה צלמי אינסטגרם מוצאים פה לוקיישן מושלם לתמונה.
כתובת ושעות: Szabó Ervin tér 1 (כ-5 דקות הליכה מתחנת המטרו Kálvin tér). פתוח בימי חול מ-10:00 עד 20:00 (בקיץ עד 18:00), ובשבת עד 16:00. ראשון סגור.
רכבת הילדים (Gyermekvasút) – נוסטלגיה על הפסים בהרי בודה
כבר הזכרנו בקצרה את "רכבת הילדים" בהקשר של פארק נורמפה, אך מגיע לה אזכור עצמאי כמקום מיוחד של ממש. זוהי רכבת קטנה (קו רכבת צר-פסים) שנבנתה בשנות ה-50 על ידי המשטר הקומוניסטי, שנועדה במקור לתנועת הנוער – להפעלת הילדים ולימודם במשמעת עבודה. הרעיון אולי תעמולתי, אך התוצאה כיום היא אטרקציה חמודה מאוד: ילדים בגילי 10-14 (במדי רכבת כחולים) מתפקדים ככרטיסנים, סדרנים ואפילו משגרים בתחנות, תחת פיקוח מבוגרים נהגי הקטר.
הקו משתרע לאורך כ-11 ק"מ בהרי בודה, בין תחנת Hűvösvölgy לתחנת Széchenyi-hegy, ועובר דרך יערות, גאיות ונקודות נוף. בדרך ישנן מספר תחנות, חלקן סמוכות לאטרקציות – למשל תחנת János-hegy הקרובה לרכבל הליבגו ולתצפית אליזבת, תחנת Virágvölgy ליד פארק חבלים אתגרי, ועוד. הנסיעה המלאה אורכת כ-40-50 דקות לכיוון. הקרונות עצמם מיושנים ונוסטלגיים, והחוויה כולה מרגישה כטיול בזמן לשנות ה-70. הילדים ברכבת לוקחים את תפקידם ברצינות חמודה – יוודאו שקניתם כרט ונגרית) את שם התחנה הבאה במיקרופון, וימכרו לכם גלידה בתחנה.
לו"ז ומחיר: הרכבת פועלת כל יום מלבד ימי שני. בקיץ תדירות כל שעה בערך, בחורף מעט פחות. כדאי לבדוק באתר Gyermekvasút את השעות המדויקות. מחיר נסיעה: 1,800 פורינט למבוגר, 900 לילד (~18/9 ש"ח) לכיוון אחד; ניתן לרכוש גם הלוך-חזור. שימו לב – לא ניתן להשתמש בכרטיסי תחבורה ציבורית רגילים (זו אטרקציה תיירותית ולא חלק ממערכת BKK).
מי יהנה? משפחות עם ילדים צעירים – ללא ספק, זו חוויה מהנה. גם מבוגרים סקרנים, חובבי רכבות וטבע, יעריכו את הנסיעה. במספר תחנות יש שבילי הליכה, כך שאפשר לשלב: למשל, לעלות ברכבת עד לנורמפה, לטייל ברגל ביער, ואז לרדת ברכבת חזרה.
פרט טריוויה: רכבת הילדים של בודפשט היא הארוכה ביותר מסוגה בעולם. בתקופה הקומוניסטית פעלו רכבות נוער דומות בערים אחרות בגוש הסובייטי, אך רובן נסגרו. בודפשט שימר והפכה אותה לאטרקציה נוסטלגית ותיירותית.
המקומות שתוארו לעיל הם רק חלק מהמקומות הסודיים והפחות-מוכרים שיש לבודפשט להציע. בנוסף להם, ניתן להזכיר עוד פינות מיוחדות: למשל קפה החיות ("Zoo Café") שבו שי בעלי חיים ידידותיים בין השולחנות (חוויה כיפית לילדים חובבי חיות); בית הקברות קרפשי (Kerepesi temető) – בית עלמין עתיק ויפה שבו קבורים גדולי האומה, מעין מוזיאון פסלים תחת כיפת השמיים; הגנים הנסתרים של ארמון הבישוף מעל טירת בודה; שכונת Újlipótváros בטרזווארוש עם בתי קפה בוהמיינים; וגדת הדנובה ברובע רומאיי (Római-part) בצפון העיר, שבה פאבים מקומיים על שפת המים מגישים דגים צלויים ובירה באווירת חופש צעירה. כל מטייל הרפתקן שיטייל עוד יום-יומיים מעבר ללו"ז התיירים השגרתי, יגלה שלבודפשט יש רבדים עמוקים ומרתקים.
כעת, לאחר שסקרנו את סודות ה חלק הבא בו נתאים את ההמלצות ונוסיף טיפים לקהלים ישראליים ספציפיים – משפחות, צעירים, דתיים וכו'. לאחר מכן נציג מידע פרקטי חשוב שיעזור לכם לתכנן את השהות באופן חכם ויעיל.
טיפים והמלצות לקהלים שונים
הישראלים המגיעים לבודפשט אינם מקשה אחת – יש משפחות עם ילדים בחופשת קיץ, יש צעירים אחרי צבא, יש זוגות בירח דבש, מטיילים שומרי מסורת, וגם קבוצות גמלאים או טיולי עומק. לכל קהל כזה צרכים ותחומי עניין מעט שונים. חלק זה במדריך יספק התאמות ורעיונות ספציפיים לכל אחת מהקבוצות העיקריות, כדי שכל מטייל ומטיילת יוכלו להפיק את המיטב מהעיר, בדרך שמתאימה להם.
משפחות עם ילדים
בודפשט היא יעד נ – בטוח, נוח להתנייד ועמוס פעילויות לכל הגילים. מעבר לאתרי התיירות הרגילים, הנה כמה דגשים למשפחות עם ילדים:
- אטרקציות "סודיות" רק הדובים בוורשגיהאז שהוזכר הוא בגדר פנינה למשפחות – הזדמנות להתאוורר בטבע ולפגוש מקרוב בעלי חיים מרתקים (בהחלט רגע שיא עבור ילדים רכבת הילדים היא בילוי משמח – רוב הילדים נהנים מאוד מהרעיון של "ילדים שמנהלים רכבת" ומהנסיעה המיושנת ב העיר, שקלו לבקר בTropicarium – אקווריום גדול במרכז הקניות Campona (דרום בודפשט), עם מנהרה תת-מימית בין כרישים ואליגטורים. זה לא "סודי" לתושבים, אבל פחות מוכר לתיירים.
- פארקים וגני שעשועים: מלבד פארק נורמפה (עם מרחבים טבעיים ומתקני שעשוע), בתוך העיר יש פארקים נהדרים לילדים: Margitsziget (האי מרגרט) עם גן שעשועים ענק, יטוף קטן, בריכת שחייה ומזרקת המים המוזיקלית. פארק העיר (Városliget) מציע אגם/משטח החלקה, את גן החיות והאקווריום המפורסם (אחד הוותיקים באירופה) וחוויות כמו מוזיאון הסימולטורים "קונטראסט". בנוסף, פזורות ברחבי העיר עשרות גינות משחק מקומיות – אם הילדים צריכים לפרוק אנרגיה, תוכלו לעצור בכל גן ציבורי שכונתי, כמעט תמיד יימצא שם מתקן שעשועים תקני.
- מוזיאונים ידידותיים לילדים: בודפשט מציעה מספר מוזיאונים אינטראקטיביים שמתאימים לדור הצעיר. מיני הונגריה (Miniversum) היה מודל רכבות ו מקסים – לצערנו נסגר ב-2020, אך יש תחליפים. מוזיאון Palace of Wonders (Csodák Palotája) באובודה הוא מוזיאון מדע אינטראקטיבי מלא בתחנות התנסות, מעולה לילדים סקרנים. מוזיאון התחבורה החדש (נפתח מחדש ב-2022 בפארק העיר) מציג רכבות, מכוניות ואמצעי תחבורה עתיקים – חלום לקטנטנים שאוהבים רכבים. והאלטרנטיבה הנוסטלגית – מוזיאון הפינבול שהזכרנו, שגם ילדים בעידן הטאבלטים מגלים בו התלהבות בלתי צפויה.
- התנהלות עם עגלה ותינוקות: העיר העתיקה של בודה מרוצפת אבנים – לא הכי עגלה-פרנדלי, אבל יתר האזורים עירוניים מודרניים עם מדרכות רגילות. המטרו דורש לעיתים ירידה במדרגות (רק חלק מהתחנות נגישות במעליות). אוטובוסים חדשים רבים הם נמוכי-רצפה, נוחים לעלות עם עגלה. הונגרים מנומסים בדר"כ ויפנו מקום באוטובוס לאם עם תינוק. בטיחות: בודפשט מאוד בטוחה, אך תמיד השגיחו בפארקים ציבוריים הומי אדם.
- אוכל שילדים אוהבים: המטבח ההונגרי עשיר בתבשילים כבדים וחריפים (פפריקה) שיתכן שפחות ימצאו חן בעיני ילדים בררנים. לשמחתכם, בעיר תמצאו המון מסעדות איטלקיות, אמריקאי נ"ל (כן, מקדונלד'ס בכל פינה). אבל גם בין המקומיים: מנות כמו לאנגוש (Lángos, מעין סופגניית בצק מטוגנת עם גבינה ושמנת) יכולות להיות פינוק שילדים אוהבים, ופלאצ'ינטה (Palacsinta) – הקרפ ההונגרי במילוי שוקולד או גבינה מתוקה – הוא להיט בטוח. גלידות יש בשפע, וגם חנויות ממתקים מקומיות. שימו לב שהשוקולד ההונגרי המפורסם "טורו רודי" (Túró Rudi) הוא ממתק גבינה מצופה שוקולד – טעם נרכש, לא כל ילד ישראלי מתחבר.
- מלונות מתאימים למשפחות: ראו פירוט בהמשך בסעיף המלונות, אך דירות כמו 7Seasons הוא מצוין למשפחה (מרחב, מטבחון), מלון Ensana Grand Margaret Island נמצא בסביבה שקטה ומלאת טבע (על אי מרגרט) וזה יתרון לילדים, ומ inental או Marriott שעל הדנובה מציעים חדרים מרווחים ונוף מרתק ש ממנו (לראות את הנהר והסירות מהחלון).
לסיכום חלק המשפחות: בודפשט יכולה בקלות למלא 4-5 ימים בפעילויות ידידותיות לילדים, בין אם בלמידה, משחק או טבע. חשוב לגוון – יום אחד גן חיות ופארק מים, יום שני קצת מוזיאו אה מחוץ לעיר לפארק הדובים. כך תפיקו את המירב וכל בני המשפחה יהיו ## קבוצות מאורגנות
טסים ב"חבילה" או בקבוצה עם מדריך? או אולי כמה משפחות שהחליטו לטייל יחד? טיול קב בין אם דרך סוכנויות, טיול מאורגן של ועדי ע רה וכו'. הנה מספר התייחסויות למטיילים בקב טיולים מאורגנים בדרך כלל עמוסים בתוכנית – מנסים לראות "הכל" ב-3-4 ימים. אם הלו"ז שלכם סגור, נסו לברר אם יש "זמן חופשי" במהלך הימים – זה הזמן שבו תוכלו אולי לגנוב ביקור באחד המקומו זכרנו. לדוגמה, ערב חופשי – אפשר לקפוץ עצמאית למוזיאון הפליפר או לשוק סימפלה אם זה יום ראשון, במקום אולי עוד הסתובבות בקניון.
- התאמת אטרקציות לקבוצה: מקומות מסוימים דורשים הזמנה מראש ל ס עם 30 איש. בית החולים בסלע למשל – אם אתם קבוצה גדולה, שווה לתאם סיור פרטי מראש, אחרת תתפצלו לסיורים שונים. מרחצאות – קבוצה יכולה להנות יחד במרחצאות סצ'ני (אפילו תחרויות שחמט במים 🙂), אבל תיאום מראש יקל (ויש הנחות קבוצתיות). שיט על הדנובה הוא פעילות קבוצתית קלאסית – אבל ניתן לשדרג: להזמין שיט פרטי קטן יותר, או שיט ערב הכולל ארוחה, בהתאם לתקציב.
- נסיעות ובילוי ביחד: בודפשט מרובה בברים ומסעדות – לקבוצה גדולה כדאי להזמין מקום מראש במסעדה, בעיקר בעונה. למשל, רוצים ערב של אוכל הונגרי עממי? נסו לתאם מראש שולחן במסעדת Karpatia ההיסטורית או ב-Paprika Vendéglő. רוצים בילוי לילה? חלק מהקבוצות הולכות יחד למופע פולקלור תיירותי (עם ריקודים הונגריים). אבל אפשר גם ביחד ללכת לרחוב Gozsdu Udvar שמלא ברים – כל אחד בקבוצה ימצא שם משקה לטעמו, ובכל זאת תהיו קרובים.
- קניות קבוצתיות: ישראלים בקבוצה אוהבים לעצור יחד לקניות. מקומות כמו שוק הנHall הגדול הם תחנה שכיחה – ואפשר במסגרת הקבוצה אולי לארגן זמן שם. אם הקבוצה בעניין אופנה, אולי יעניין את כולם ללכת לאאוטלט פרנד (Premier Outlet) שנמצא מחוץ לעיר – אבל צריך אוטובוס ייעודי. ככלל, לתאם עבור קבוצה נסיעה לאאוטלט או לקניון גדול (Arena Mall למשל) זה אפשרי אם כולם מסכימים על לו"ז "זמן קניות".
- לוח זמנים גמיש לחוסכים: לפעמים בטיול מאורגן יש "זמן חופשי". נצלו זאת בחוכמה: כרטיסי תחבורה ציבורית קבוצתיים – בבודפשט יש כרטיס יומי קבוצתי עד 5 אנשים (24 שעות בכ- 4,550 פורינט סה"כ) שאם אתם חמישה שמטיילים עצמאית, הוא חוסך משמעותית. גם כרטיס 72 שעות רגיל (~4,150 פורינט לאדם) יכול לשרת אתכם אם פרשתם מהקבוצה לכמה ימים.
- גמישות עם מדריך פרטי: אם אתם קבוצה סגורה שמתכננת לבד (ולא דרך סוכנות), שקלו לשכור מדריך ישראלי מקומי ליום או חצי יום. יש כמה ישראלים שחיים בבודפשט ומדריכים בעברית סיורים נישתיים (יהדות, אמנות רחוב, גסטרונומי). זה יכול להעשיר את הטיול הקבוצתי שלכם בידע מותאם וגם להכניס מקומות קטנים שלא הייתם מוצאים לבד. למשל, מדריך כזה יוכל לקחת אתכם ל"חצרות גוז'דו" ולספר סיפורים עסיסיים, להראות לכם גרפיטי סמוי או גלריה חבויה, או לארגן טעימות יין מקומי לקבוצה.
לסיכום לקבוצות: היתרון הוא בכיף המשותף והאפשרות לחלוק עלויות במקרים מסוימים. החיסרון הוא פחות גמישות. נסו למצוא את שביל הזהב – לשמור על רוח צוות, אבל גם להיות יצירתיים ולסטות טיפה מהתוכנית הגנרית לטובת חוויה מקורית שכולם יסכימו לה. בסוף, הסיפורים הכי טובים יהיו על מה שעשיתם מעבר ל"חובה" הסטנדרטי.
צעירים ורווקים
בודפשט כבר מזמן הפכה ליעד פופולרי עבור תרמילאים, מטיילי סולו וחבורות צעירים – הודות לחיי לילה מעולים, הוסטלים זולים ואטרקציות אקסטרים. צעירים מגיל 18 ועד 35 ימצאו בעיר כר פעילות דינמי ולא יקר. הנה כמה טיפים לדור הצעיר:
- לינה חסכונית ומגניבה: העיר מציעה הוסטלים רבים, חלקם ממש מגניבים. למשל הוסטל "Grandio Party Hostel" ידוע כאחד לחובבי המסיבות (עם בר בחצר וגינה טרופית), בעוד "Pal's Hostel" ליד הבזיליקה מציע חדרים פרטיים משודרגים. המחירים להוסטל נעים סביב $15-30 למיטה דורמס. אפשר גם Airbnb זול אם אתם חבורה – דירות במרכז עם 2-3 חדרים אפשר למצוא ב-100-150 דולר ללילה (שמתחלק בין כולם, יוצא משתלם). שימו לב: אסור לעשות רעש אחרי 22:00 בבנייני מגורים, החוק בבודפשט נוקשה ואם תשכירו דירה ותרעישו, השכנים עלולים להזמין משטרה.
- חיי לילה: פה בודפשט באמת זורחת. רובע 7 (הרובע היהודי לשעבר) הפך למרכז הברים והמסיבות. רחוב Kazinczy והסביבה מלאים ברים, פאבים ומועדונים. המלצת חובה היא לבקר בכמה Ruins Pubs (פאבים במבנים עתיקים נטושים שהוסבו לברים אופנתיים עם עיצוב אלטרנטיבי). Szimpla Kert הוא ה-קלאסי, אך גם Instant-Fogas Komplexum (מתחם עם מספר רחבות, מוזיקה משתנה, כולל רחבת אלקטרו, היפ-הופ וכד'), Bar 360 (בר גג פתוח בקיץ עם נוף 360 מעלות), ו-Főzdepark (מתחם מבשלות בירה קראפט) – כולם שווים בדיקה. ישראלים צעירים נפגשים לא מעט בברים הללו. משקה בירה יעלה ~900-1200 פורינט (9-12 ש"ח), קוקטייל ~2,000-3,000. שימו לב שלא שותים אלכוהול ברחוב באופן גלוי – זה אסור, אז שמרו את המסיבה בפנים.
- הרפתקאות ביום: חוץ מלצאת בערב, לצעירים מומלץ לנצל את היום לדברים אקטיביים. סיורי אופניים ברחבי העיר – דרך מעולה לראות את האתרים ולפגוש מטיילים אחרים. יש גם סיורי סגווי למי שבקטע (יותר יקר). קארטינג: יש מסלול קרטינג מקורה (Gran Prix) בפרברי העיר, אחלה אדרנלין אם אתם חבורה. Axe Throwing – טרנד עולמי שהגיע גם לכאן: הטלת גרזנים למטרה, פעילות משעשעת בקבוצות. ואם אתם ממש אמיצים: בנג'י – יש אתר בנג'י קבוע במרחק נסיעה (Bungee Jumping Budapest).
- מסיבות ספא (Sparties): אחד הדברים הייחודיים לבודפשט לצעירים: בקיץ, במרחצאות סצ'ני מתקיימות בערבי שבת מסיבות ספא – בריכות התרמו הופכות למסיבת בריכה ענקית עם DJ, תאורה צבעונית, בר משקאות במים וכו'. זה משהו בין מסיבת פול-מון לתחנת בריאות 😄. כרטיס לאירוע כזה עולה ~50 יורו ויש להזמין מראש (פופולרי מאוד). אווירה בינלאומית, מוזיקה אלקטרונית, והרבה כיף במים החמים תחת כיפת השמיים.
- אוכל רחוב ובילוי: צעירים אוהבים לאכול בזול וטוב. בבודפשט, לצד המון דוכני לאנגוש ופיצות, התפתח סצנת אוכל רחוב משודרג. מתחם Karaván ברחוב קזינצי הוא אחלה מקום – חצר אוכל רחוב עם משאיות שמציעות בורגר גורמה, גולאש בתוך לחם, ואפילו "Langos Burger" מטורף. המחירים 2,000-3,000 פורינט למנה (~20-30 ש"ח). יש גם רשתות שווארמה/פלאפל טורקיות זולות בכל פינה למי שמתגעגע לחומוס.
- קזינו ומזל: אם אתם מעל 18 ובעניין הימורים – בודפשט חוקית בהימורים ויש מספר בתי קזינו (למשל Las Vegas Casino על יד מלון קמפינסקי). הכניסה חופשית עם דרכון. אבל כמו תמיד, בזהירות ובכיף בלבד.
- מפגשים חברתיים: הרבה תרמילאים אוהבים מפגשים כמו סיור הליכה חינמי (Free walking tour – יוצא כל בוקר מכיכר וורושמארטי, טיפים למדריך בסוף), או Pub Crawl (סיור ברים מאורגן בתשלום). אפשר גם למצוא מפגשי Language Exchange בערבים בבארים – דרך טובה להכיר מקומיים/סטודנטים.
בגדול, צעירים יהנו מבודפשט בזכות המגוון: ביום קצת תרבות או אקסטרים, בערב אוכל רחוב וברים, בלילה מסיבה או שניים. הכל במחירים שפויים יחסית לאירופה מערבית. אולי לכן העיר מכונה לעיתים "בירת המסיבות של מרכז אירופה". רק אל תשכחו גם לישון קצת 😉.
בליינים וחיי לילה
אמנם כבר נגענו בנושא חיי הלילה בפסקת הצעירים, אבל חלק זה יוקדש ספציפית לבליינים – לאו דווקא צעירים, כל מי שבאמת מתכנן למצות את חיי הלילה של בודפשט: פאבים, מועדונים, מוזיקה חיה וכדומה.
- סצנת הברים: כבר אמרנו, רובע 7 הוא הלב. בנוסף ל-Szimpla ו-Instant-Fogas, יש עוד מאות בארים קטנים. כמה מומלצים: Mazeltov – בר/מסעדה עם עיצוב חממה יפהפה, מגיש אוכל ים-תיכוני וקוקטיילים נעימים (מתאים גם לדייט רגוע); Kőleves Kert – חצר קיץ מקסימה מאחורי מסעדה, עם ערסלים ופופים, אווירה צ'יל. Red Ruin Bar – בר קטן ברחוב המרכזי, עם עיצוב סאטירי-קומוניסטי (פוסטרים הומוריסטיים) וקוקטיילים על בסיס שמות מנהיגים (למשל קוקטייל "Lenin").
- מוזיקה חיה: חובבי הופעות חיות? יש כמה מועדוני ג'אז: Budapest Jazz Club (רובע 13) – מקום מעולה עם הופעות כמעט כל ערב. Opus Jazz Club – מקום איכותי נוסף. לסגנונות אחרים: A38 – ספינת-מועדון שעוגנת על הדנובה, מארחת הופעות רוק, אינדי, אלקטרו וכו'. מקום אגדי בפני עצמו (נבחר פעם כמועדון הטוב בעולם ע"י Lonely Planet). גם Barba Negra הוא מועדון/זירת הופעות ללהקות רוק ומטאל בעיקר.
- מועדוני ריקודים: מלבד Instant-Fogas (שהוא באמת מתחם הריקודים הראשי עם כמה סגנונות תחת קורת גג אחת), יש את Akvárium Klub בכיכר Erzsébet – מקום גדול עם רחבה, הרבה אירועים ומסיבות סטודנטים. Hello Baby – מועדון בתוך ארמון קלאסי ברובע 6, עם קהל אופנתי ומוזיקת EDM/Pop עכשווית. Ötkert – מועדון/בר פופולרי מאוד בקרב תיירים, מוזיקת להיטים. כדאי לבדוק ליינאפים ואירועים ספציפיים – לפעמים יש ערבי נושא (למשל שנות 90, רגאטון וכו').
- סצנת ה-LGBTQ+: בודפשט פחות ידועה מסצנת ברלין, אבל יש מספר ברים וגיי-קלאבים ידידותיים. למשל AlterEgo – קלאב דראג ומסיבות גייז סופי שבוע, Why Not Café – בר קטן וחברותי. העיר מארחת מצעד גאווה yearly (בדרך כלל ביולי).
- קזינו: לבליינים שאוהבים גם הימורים – כבר צוין שיש כמה קזינואים. Casino Tropicana ו-Sofitel Casino (Las Vegas) שניהם במרכז פשט. הכניסה חינם, צריך דרכון לרישום. המשקאות לעיתים קרובות חינם אם אתה משחק. אפשר לפתוח ערב שם ואז להמשיך הלאה.
- נימוסי מועדונים ובטיחות: בסה"כ בודפשט בטוחה גם בלילה. קחו מונית רשמית (Bolt או Főtaxi) כשחוזרים מאוחר ולא מומלץ ללכת לבד בשכונות חשוכות. במועדונים, שמרו על הארנק והטלפון (כמו בכל מקום). מחירי כניסה: רוב הברים חינם, חלק מהמועדונים גובים 3,000-5,000 פורינט כניסה בלילות מבוקשים, לפעמים כולל משקה. שימו לב ל"דראגרים" – שוטרים עושים לעיתים בדיקות אלכוהול לנהגים בלילה, אז לעולם לא לנהוג שיכורים (ממילא הכי טוב להתנייד במונית בלילות).
- אוכל לילה: אחרי בילוי, תמצאו דוכני אוכל לילה. סביב Gozsdu Udvar יש מזללות שפתוחות עד 4-5 בבוקר – המבורגר, פלאפל, וראפל (waffle) עם תוספות מתוקות. Pizza 2go זוכה לביקורים המוניים ב-3 לפנות בוקר.
לסיכום, בודפשט לא תוציא אתכם מאוכזבים אם אתם באים לחגוג. אפשר בקלות לצאת כל ערב למקום אחר ולא לחזור לחדר לפני הזריחה. כנראה תצטרכו חופש כדי להתאושש אחרי החופשה…
מטיילים דתיים ושומרי כשרות
בודפשט בעלת עבר יהודי עשיר וקהילה יהודית פעילה, ולכן מטיילים שומרי מצוות יכולים להרגיש בה בנוח יחסית, עם מעט תכנון מוקדם. הנה מידע חשוב למטייל הדתי:
- מסעדות כשרות: בעיר למעלה מתריסר מסעדות ומקומות אוכל כשרים עם תעודה, ברמות שונות. העיקריות:
- Carmel – מסעדה בשרית ותיקה ברובע היהודי (רח' קזינצי 31). מגישה אוכל יהודי-הונגרי מסורתי, כמו גולאש, כרעי אווז, וחמין בשבת. השגחה של חב"ד.
- Hanna – במתחם בית הכנסת האורתודוכסי ברח' דוב 35. בשרים, מרקים, ואווירה ביתית. כשרה למהדרין (חב"ד).
- Tel Aviv Café – בית קפה/מסעדה חלבית ברח' קזינצי 30, באווירת בית קפה מודרני. תפריט ישראלי: שקשוקה, פלאפל, חומוס. בהשגחת חב"ד.
- MeatUp – מזללת גריל בשרית (Karoly krt 1, ליד הדוהני) עם שווארמה, המבורגר, סטייקים. כשר (חב"ד).
- Ashi’s – בית קפה כשר טרנדי, חלבי-פרווה, מציע סלטים, כריכים וקפה טוב (מיקום מעודכן דרך האינסטגרם שלהם).
בנוסף: Kosher Deli (מעדניה בשרית מהירה), Brooklyn Bagel (כריכים בסגנון אמריקאי), Tel Aviv Pizza (פיצה חלבית כשרה) ועוד. טיפ: עדכנו שעות פתיחה – חלק מהמקומות סגורים בשבת לחלוטין (למשל כרמל והאנה), אחרים (כמו MeatUp) סוגרים לפני שבת.
- חנויות ומצרכים כשרים: יש מכולת כשרה מרכזית בשם Kosher Market ברח' קזינצי 31 (ליד מסעדת כרמל) – שם תמצאו מוצרים מהארץ, חטיפים, יינות ועוד. גם UpTown Bakery ברח' דוב 16 היא מאפייה כשרה מצוינת לחלות, עוגות וקפה. בתוך בית חב"ד (Vasvári Pál utca 5) פועל מאפייה נוספת ומטבח עם אוכל מוכן. כך שאם אתם שוכרים דירה, תוכלו להצטייד בקניות לשבת בלי להביא הכל מהבית.
- שבת בעיר: לבודפשט מספר בתי כנסת פעילים. המרכזי – בית הכנסת הגדול ברח' דוהני (Neolog, מקביל לקונסרבטיבי – לא אורתודוכסי) – הוא אטרקציה תיירותית ואף מקיים תפילות, אך לא תהיה בו אווירת שבת מסורתית (וגם דרוש כרטיס כניסה לתיירים בימי חול). לשבת, עדיף לפקוד את בית הכנסת האורתודוכסי ברח' קזינצי (Kazinczy utca) – קהילה חמה (חסידות סטמר) עם מניינים בשבת, וגברים ונשים בנפרד. יש גם מניין של חב"ד בבית הכנסת Obuda בצד בודה.סעודות שבת: חב"ד בבודפשט מאוד פעילים ומזמינים תיירים לסעודות שבת בקהילת חב"ד (רח' ואשווארי פאל 5). יש להירשם מראש באתר שלהם. זו דרך נהדרת לפגוש מטיילים יהודים אחרים ומקומיים. כמו כן, מלון Baron Hotel (או מלון כשר אחר – כיום קיים "מלון כשר ברח' ואשווארי" סמוך לבית חב"ד) מציע אירוח שבת עם אוכל כשר, אך צריך לברר מראש.
- מקווה: קיים מקווה טהרה במתחם בית הכנסת ברח' קזינצי (לנשים, בתיאום עם הקהילה האורתודוכסית). גם בבית חב"ד יש מקווה מודרני. לגברים – ייתכן טבילה במקווה חב"ד בבוקר שבת (לבדוק).
- בתי מלון קרובים לבית כנסת: מי שמעוניין להתגורר קרוב כדי ללכת ברגל בשבת – חפשו מלון/דירה ברובע 7, בקרבת רח' דוהני/קזינצי. מלון Continental (דלתא לשעבר) נמצא ממש ליד קזינצי. גם Barcelo Budapest (ברח' קיראי) לא רחוק. אנקדוטה: מלון Continental עצמו נבנה על חורבות בית מרחץ יהודי עתיק (הונגריה) כך שיש בו סנטימנט יהודי. ישנם גם "kosher friendly hotels" – כלומר מלונות המורגלים בקהל שומר מצוות, ומספקים מפתחות רגילים (לא כרטיס אלקטרוני) ושירותי שבת. לפי אתרים יהודיים, יש אחד כזה לפחות – מומלץ לברר דרך Totally Jewish Travel או Chabad.
- כשרות במסעדות רגילות: עבור מי ששומר רק כשרות בסיסית: בחלק ממסעדות הדגים/חלביות הלא-כשרות בעיר ניתן למצוא מנות צמחוניות או דגים כשרות מבחינת מרכיבים. למשל, Mazel Tov (לא כשר אך ישראלי-מזרח תיכוני) מציע הרבה מנות צמחוניות. Hummus Bar רשת חומוסיות פופולרית (לא כשרה רשמית, אך ללא בשר חזיר או שרימפס במנות, הרבה אופציות צמחוניות). ברור שהבישול אינו בכשרות, אז זה לשיקולכם.
- אתרי מורשת יהודית: בוודאי תרצו לבקר ברובע היהודי – בית הכנסת הגדול בדוהני (שני בגודלו בעולם) עם המוזיאון היהודי, אנדרטת עץ הערבה הבוכייה לזכר קורבנות השואה בחצר, בית הכנסת הקטן ברח' רומבך ששופץ לאחרונה, ועוד. שקלו גם סיור מודרך מודגש מורשת (יש בעברית). גם מחוץ לרובע: בית הכנסת באובודה (בתפעול חב"ד, משוחזר יפה), מוזיאון השואה בבודפשט (בפשט, יותר חדש ופחות ידוע מתאומיו בפולין, אך מעניין).
- שבת במרחצאות? למקפידים, כמובן שמגיעים לחופשה לא כדי לוותר על חוויות, אבל בשבת עצמה תצטרכו לוותר על תחבורה ציבורית וכו'. ניתן ללכת ברגל לפארק או מרחצאות אם זה בתחום ההליכה. למשל, מלון באזור מרגרט איילנד – תוכלו ללכת רגלי בשבת בפארק המקסים. אבל למשל מרחצאות כמו סצ'ני – הדרכים אליהם ארוכות אם במלון מרוחק, כך שרוב שומרי שבת יוותרו על פעילויות הדורשות נסיעה בשבת, ויתמקדו בביקורי בית כנסת, מנוחה וטיול רגלי קרוב.
- דברים נוספים:
- עירוב: עד כמה הידוע, אין עירוב מקיף בכל העיר. עם זאת, ברובע היהודי ייתכן ויש עירוב מקומי (כדאי לשאול את חב"ד). כך שבטחון עדיף להימנע מסחיבת חפצים בשבת במקום לא ברור.
- שפה: בקהילות היהודיות דוברים הונגרית, אך רבנים ובעלי תפקיד לרוב דוברים אנגלית, ובחב"ד כמובן עברית ואנגלית.
- קברי צדיקים: מי שמתעניין – בהונגריה יש קברי רבנים ידועים (כמו בעל ה"ישמח משה" בעיר יער, ור' חנא וייסבורג בבודפשט). אם הנושא על הפרק, אפשר לארגן נסיעה מחוץ לעיר.
לסיכום, בודפשט מסבירת פנים לתייר הדתי. עם תכנון נכון, תוכלו לאכול כשר בשפע, להתפלל במניין, ולשמור שבת בנחת. הקהילה המקומית אף שמחה מאוד לארח ישראלים – בקיץ לעיתים מגיעים מאות מדי שבת לסעודות חב"ד, וזה ממש "אוירה של ירושלים" בלב הונגריה. אל תשכחו להביא כיסוי ראש לבית הכנסת (יש גם במקום). ותיהנו כמובן גם מכל שאר אתרי העיר, במסגרת המגבלות. טיול נעים וכשר!
אחרי שהתאמנו את ההמלצות לקהלים שונים, הגיע הזמן לעבור לחלק הפרקטי: תחבורה, לינה, טיסות, שופינג ועוד. אלו הפרטים שישדרגו את הטיול שלכם מלוגיסטיקה טובה לחסכון בכסף ובזמן, ויעזרו## מידע מעשי לתכנון הטיול
אחרי שהתאהבתם במקומות ובחוויות שיש לבודפשט להציע, חשוב לא פחות לדאוג לצדדים המעשיים של הטיול: איפה לישון, איך להגיע, איפה לקנות ומה, איך להתנייד, איפה להתרחץ ולהירגע, ומה צריך לדעת לפני שמשקיעים בנדל"ן מקומי. חלק זה יספק לכם את כל הטיפים הפרקטיים כדי לתכנן חופשה חכמה, חסכונית ונעימה בבירת הונגריה.
מלונות מומלצים בבודפשט
שוק המלונות בבודפשט מגוון מאוד – החל מהוסטלים זולים לצעירים, דרך מלונות בוטיק אופנתיים ועד בתי מלון יוקרתיים ברמה עולמית. המחירים נוחים יחסית לערי מערב אירופה, אם כי עולים בעונת התיירות (קיץ וחגים). הנה מספר המלצות לפי קטגוריות וקהלי יעד, על סמך ביקורות עדכניות ודירוגים מובילים לשנת 2025:
- מלון 7Seasons Apartments – מלון דירות פופולרי במיקום מרכזי (כיכר דיאק פרנץ). מציע דירות מרווחות ומודרניות, עם מטבחון מצויד, מתאימות לשהות קצרה וארוכה כאחד. מיקום אידיאלי ליד תחנות מטרו ואוטובוס, מרחק הליכה מבזיליקת אישטוון ורחוב ואצי. יתרון גדול למשפחות ולקבוצות – יש דירות של 2-3 חדרי שינה. טווח מחירים: ~120-180 אירו ללילה לדירת שני חדרים, תלוי בעונה. מתאים בעיקר למשפחות (יש הרבה משפחות ישראליות שמעריכות את מרחב המטבח).
- Barceló Budapest – מלון 4 כוכבים מודרני ברחוב קיראי (רובע 7 התוסס). החדרים מעוצבים בסגנון עכשווי, המלון חדש יחסית, ויש מרכז כושר קטן. מיקום שקט אך ממש ליד איזור הבילויים (כמה דקות מגוז’דו). אורחים משבחים את השירות והמיקום הנוח – קרוב גם לאנדראשי וגם לבזיליקה. מחיר: כ-100-140 אירו ללילה לחדר זוגי כולל ארוחת בוקר. מתאים לזוגות שרוצים איזון בין קרבה לחיי הלילה לשקט לילי.
- Budapest Marriott Hotel – מלון מריוט המפורסם, 5 כוכבים, על גדות הדנובה בפשט. כל חדרי המלון משקיפים לנהר! הנוף מהחלונות – הפרלמנט, גשר השלשלאות, מצודת הדייגים – עוצר נשימה. החדרים מודרניים (שופצו לאחרונה), ויש מרכז כושר וספא. המחיר סביב 200-300 אירו ללילה, אך עבור רבים הנוף שווה הכל. מתאים לזוגות בחופשה רומנטית שמוכנים להשקיע, וגם לאנשי עסקים.
- Mercure Budapest City Center – מלון 4 כוכבים ברשת מרקיור, ממוקם באמצע רחוב ואצי המפורסם (רובע 5). יתרון: לוקיישן משגע לקניות ושיטוט (דקה מהדנובה). חדרים חדישים לאחר שיפוץ. מחיר: ~120 אירו ללילה. מתאים לזוגות ולמשפחות המעוניינים במיקום מרכזי מאוד. משפחות יכולות לבקש חדרים מחוברים.
- Hilton Budapest – מלון הילטון ברובע הטירה (בודה), צמוד למצודת הדייגים. אם חלמתם להתעורר בתוך גלויה, זה המקום: רבים מהחדרים צופים אל הדנובה והפרלמנט, וכשמציצים מהחלון – צריחי מצודת הדייגים מיד שם. המלון מפואר ושקט, עם שירות 5 כוכבים. כמובן, בערב האזור שקט (אין חיי לילה), אבל פסטורלי. כ-220-280 אירו ללילה. מתאים לזוגות שמחפשים יוקרה ורומנטיקה. נקודה יהודית: בנוי חלקית על חורבות בית כנסת עתיק (ישנו קיר זכוכית חושף שרידים בלובי).
- Emerald Hotel & Suites – מלון בוטיק 4 כוכבים חדש במרכז (ליד רח' ואצי). עיצוב אלגנטי, שילוב של סוויטות עם מטבחון וחדרים רגילים. אורחים משבחים את תשומת הלב לפרטים ואת הספא הקטן במקום. מחיר: ~140-180 אירו ללילה.
- Corinthia Budapest – מלון 5 כוכבים אגדי (בעבר "הגרנד הוטל רויאל"), השוכן בשד' ארז'בט. מבנה מרשים בסגנון ארמון עם לובי מפואר. גולת הכותרת היא מרכז ה-Spa היוקרתי שבמלון: בריכת שחייה מקורה ענקית בסגנון היסטורי, ג'קוזי וסאונות – חוויית רחצה מלכותית. המלון מדורג בין הטובים בעיר. מחיר: ~250 אירו ומעלה ללילה. מתאים למי שמחפש יוקרה קלאסית ולזוגות בירח דבש.
- Ensana Grand Margaret Island – מלון 4 כוכבים שנמצא ממש על האי מרגרט, מוקף בפארק ירוק ושקט. המלון בסגנון קלאסי (נפתח ב-1873, שופץ מאז), מחובר במעבר תת-קרקעי למרחצאות התרמיים של האי מרגרט. יש בו בריכות וספא משל עצמו, והוא מושלם למשפחות שרוצות פינה שלווה הרחק מהרעש. 150 חדרים עם נוף לפארק או לנהר. מחיר: כ-120-150 אירו. מתאים למשפחות ולמי שרוצה “ניתוק” מהעיר אבל עדיין להיות 15 דק' נסיעה ממרכזה (אוטובוס או מונית).
- Four Seasons Gresham Palace – אחד המלונות המפוארים במזרח אירופה, שוכן בארמון גרשם המרהיב לצד גשר השלשלאות. זהו מלון 5 כוכבים-סופרפאר, עם שירות ברמת פילוח גבוהה, ספא, בריכה יפהפייה, וכל פינוק אפשרי. המחירים בהתאם: לרוב 400 אירו ומעלה ללילה. מתאים למי שאוהב להתפנק עד הסוף – אם אתם חוגגים אירוע מיוחד ורוצים ללון ממש בתוך יצירת אמנות אדריכלית, זה המקום.
- Radisson Blu Béke Hotel – מלון 4 כוכבים וותיק (נפתח ב-1913) בשד' טרז (רובע 6). עבר שיפוץ שמשלב מודרניות עם ניחוח של פעם. מיקום מרכזי – 5 דקות מבית האופרה ואנדראשי. מחירים נוחים יחסית: ~100 אירו ללילה. בחירה מצוינת לכולם (ידידותי גם לאנשי עסקים וגם לתיירים).
כמובן, אלה רק חלק מהאפשרויות. בודפשט מציעה גם דירות נופש רבות (Airbnb), הוסטלים חברתיים לצעירים (עם חדרים משותפים במחיר 10-20 אירו ללילה) וגם מלונות כשרים למטיילים שומרי מסורת (למשל, מלון בוטיק כשר חדש סמוך לבית הכנסת האורתודוכסי). האזורים המומלצים ללינה: רובע 5 (לב פשט, קרוב לכל האטרקציות), רובע 6-7 (אזור הבילויים והמסעדות), ורובע 1 (אזור הטירה בבודה, שקט ויוקרתי). כדאי להימנע מלינה ברבעים רחוקים מהמרכז אלא אם מצאתם דיל ממש משתלם – התחבורה מצוינת, אך לשהות קצרה עדיף להיות במרחק הליכה מהרבה דברים.
טיפ חיסכון: מחוץ לעונה (נובמבר-פברואר, למעט חגי כריסטמס וסילבסטר) המחירים צונחים. מלון 4 כוכבים טוב יכול לרדת גם ל-80 אירו ללילה. כמו כן, הזמנה מראש (מוקדם ככל האפשר) לרוב תניב מחיר טוב יותר בבודפשט, שכן העיר הופכת פופולרית יותר ויותר והתפוסה גבוהה בעונה.
טיסות לבודפשט – איך להגיע בזול ובנוחות
בודפשט מקושרת ישירות לישראל עם טיסות סדירות וטיסות שכר רבות לאורך השנה. זמן הטיסה מתל אביב לבודפשט הוא סביב 3 שעות ו-20 דקות. שדה התעופה הבינלאומי פרנץ ליסט (BUD) נמצא כ-20 ק"מ מדרום-מזרח לעיר.
חברות תעופה: שלוש החברות הבולטות בקו זה הן Wizz Air, Ryanair ו-אל על.
- Wizz Air – חברת לואו-קוסט הונגרית, שמפעילה טיסות בתדירות גבוהה בין ת"א לבודפשט. לעיתים קרובות היא הזולה ביותר, במיוחד אם מזמינים מוקדם. שימו לב שמדיניות הכבודה שלה קפדנית – כרטיס בסיס כולל רק תרמיל קטן, והכל מעבר לכך בתשלום נוסף.
- Ryanair – חברת לואו-קוסט אירית, גם היא מציעה כיום טיסות ישירות לת"א (בעבר לא טסה לישראל, אך הרחיבה את הפעילות). המודל דומה: מחיר זול, אבל תוספת על מזוודות, הושבה וכו'.
- אל על (ו-Up או סאן דור) – מציעה מספר טיסות בשבוע, לפעמים כטיסות שכר. בדרך כלל מעט יקרה יותר, אך כוללת כבודה וארוחה בסיסית, ויוצאת מטרמינל 3.
- בנוסף, ישראייר וארקיע מפעילות טיסות שכר (בעיקר בקיץ ובחגים), ולעיתים גם LOT הפולנית עם עצירה בוורשה, אך הרוב יעדיפו ישיר.
מחירי טיסות: משתנים מאוד לפי העונה. בחורף (ינואר-פברואר, למעט סוף דצמבר) ניתן למצוא דילים של 100-150 דולר הלוך-חזור עם לואו-קוסט. בקיץ ובחגים (סוכות, פסח, החופש הגדול) המחירים קופצים לכ-300-400 דולר ויותר, במיוחד לטיסות בזמנים נוחים. טיפ לחסכון: אם יש לכם גמישות, חפשו טיסות באמצע השבוע ולא בסופ"ש. לעיתים יום רביעי או שני זול משמעותית מיום חמישי/שישי. גם הזמנה 3-4 חודשים מראש לרוב תחסוך כסף, שכן המחירים עולים ככל שמתקרבים למועד.
שדה התעופה ובידוק: שדה התעופה של בודפשט מודרני ונוח. עם הנחיתה, ביקורת הגבולות זריזה (למחזיקי דרכון ישראלי אין צורך בוויזה). יש Wi-Fi חינם. בשדה ישנם דוכניChange למשיכת פורינט – אך יחסית יקרים; עדיף למשוך מעט במזומן מכספומט בבנק בהמשך.
תחבורה משדה התעופה לעיר:
- האפשרות הזולה: אוטובוס 100E ישיר למרכז העיר. יוצא כל 20 דקות מהטרמינל ומגיע לכיכר דיאק. עולה 1,500 פורינט (15 ש"ח) – קונים כרטיס במכונה ביציאה. נסיעה ~35 דקות (תלוי תנועה).
- אפשרות נוספת: אוטובוס 200E לתחנת המטרו Kőbánya-Kispest, ומשם מטרו M3 למרכז. זה מעט יותר מורכב אך מכוסה בכרטיסי תחבורה רגילים.
- מוניות: Budapest יש רגולציה – Főtaxi היא החברה הרשמית בשדה. תעריף לעיר ~8,000-10,000 פורינט (80-100 ש"ח) לפי אזור. ניתן להזמין Uber? לא – שירות Uber אינו פועל בהונגריה, אבל יש אפליקציית Bolt (בדומה לאובר) או פשוט לקחת מונית מורשית.
- הסעות פרטיות: אם אתם קבוצה, שקלו להזמין ואן מראש (כ-30-40 אירו) שיוכל להשתלם ל-5+ נוסעים.
טיסות המשך ויעדים נוספים: בודפשט יכולה להיות גם שער לטיול רחב יותר במרכז אירופה. יש רכבות נוחות לווינה (2.5 שעות), אוטובוסים לברטיסלבה, פראג, ואפילו טיסות פנימיות זולות (Wizzair מציעה לפעמים במחירים מגוחכים). אם זמנכם מאפשר, אפשר לשלב עם וינה למשל, בטיול "שתי ערים" – אך כמובן בודפשט בפני עצמה שווה לפחות 4-5 ימים מלאים.
שדה התעופה בחזור: חשוב לצאת לעבר השדה לפחות 3 שעות לפני הטיסה, בעיקר בעונת תיירות. הבידוק הביטחוני לטיסות לישראל קפדני וארוך מהרגיל (יש בידוק נוסף של צוות ביטחון ישראלי, כולל תשאול). היוווחו בדלפק אל על/השכר, ואז לרצועת הבידוק הישראלית מוקדם. לאחר מכן – אזור הדיוטי פרי נעים, עם חנויות (ניתן לקנות שם מזכרות אחרונות, טוקאי וכו') ומסעדות. יש בית קפה כשר (Spirit Cafe) שמוכר סנדוויצ'ים כשרים ארוזים, אם תרצו לאכול לפני טיסה.
שופינג וקניות – איפה לקנות ומה להביא
הקניות הן חלק בלתי נפרד כמעט מכל נסיעה לחו"ל, ובמיוחד עבור התייר הישראלי. בודפשט מציעה שפע של הזדמנויות שופינג – מבוטיקים מקומיים וחנויות שאין בארץ, ועד מרכזי קניות מודרניים ושווקים מסורתיים. נסקור את האפשרויות הבולטות:
- רחובות וקניוני קניות מרכזיים:
- רחוב Váci – מדרחוב הקניות התיירותי המרכזי בפשט. תמצאו בו חנויות אופנה בינלאומיות (Zara, H&M, Mango), לצד חנויות מזכרות, מוצרי עור ועוד. הוא די ממוסחר, אבל נעים להליכה.
- שדרת Andrássy – השדרה האלגנטית של בודפשט, מרובת עצים, משובצת בחנויות יוקרה (Gucci, Louis Vuitton, Rolex וכו'), גלריות, ובוטיקים יוקרתיים. לכו לכאן אם מחפשים חוויה "פריזאית" של חלונות ראווה שיקיים.
- קניון WestEnd – הגדול בעיר, ליד תחנת הרכבת ניוגטי. יותר מ-400 חנויות, כולל מותגים בינלאומיים רבים, אזור אוכל וקולנוע. סיכוי גבוה שכל רשת שאתם מכירים נמצאת שם. יתרון: פתוח כל השבוע (גם בראשון).
- קניון Arena Mall – ליד תחנת הרכבת המזרחית (Keleti). גם כן גדול מאוד, ובשנת 2024 נפתח בו הסניף הראשון של Primark בהונגריה – רשת האופנה הזולה מאירלנד, שאין עדיין סניפים בישראל. כך שכרגע, ביקור בפרימרק בבודפשט הוא אטרקציה לכשעצמה עבור חובבי מציאות בזיל הזול (בגדים, אקססוריז לבית וכו').
- קניון Árkád – במזרח העיר (תחנת מטרו Örs vezér tere), אהוב על המקומיים, כולל מותגים אירופאיים.
- חנויות שאין בישראל / מותגים מקומיים:
- Primark כאמור (ב-Arena Mall) הוא גולת כותרת לאוהבי bargains.
- Decathlon – נכון, בישראל כבר יש סניפי דקטלון, אך המחירים בהונגריה לעיתים זולים יותר, והמבחר עשיר. לחובבי ספורט וטיולים, יש סניף גדול ב-WestEnd.
- Nanushka – מותג אופנה הונגרי שהפך בינלאומי. חנות הדגל ברחוב בייקה (Bajcsy-Zsilinszky út). בגדי מעצבים בסטייל מינימליסטי – לא זול, אבל ייחודי.
- Herend & Zsolnay – שתי יצרניות הפורצלן ההונגריות הידועות. אם אתם מחפשים מתנה אלגנטית, סט פורצלן או פסלון מעודן – חפשו חנות Herend רשמית (אחת ליד בזיליקת סנט אישטוואן).
- Boutique local designers – הרובע היהודי מלא חנויות מעצבים צעירים: תיקים בעבודת יד, בגדי וינטג', תכשיטים יחודיים. רחובות כגון Király utca ו-Holló utca.
- שווקים:
- השוק המקורה הגדול (Nagy Vásárcsarnok) – ליד תחילת רח' ואצי וגשר החירות. מבנה יפה מהמאה ה-19. בקומת הקרקע דוכני אוכל, ירקות, תבלינים (כמו הפפריקה ההונגרית המפורסמת – מזכרת מצוינת, לרכוש אבקה אדומה בקופסה עם ציור הונגרי). בקומה העליונה דוכני מזכרות, מפות תחרה, בגדי רקמה מסורתיים, וברי לאנגוש לאכילה במקום. טיפ: קנו שם סלמי PICK ידוע, דבש לבנדר, ושנאפס משמש (Barack Pálinka) – ישראלים רבים אוהבים להביא הביתה אלכוהול מקומי, והטוב ביותר זה פאלינקה משובחת בבקבוק מעוטר.
- שוק פשפשים Ecseri – בדרום העיר (כביש מייסרי). אם אתם אוהבים עתיקות, וינטג' ופריטי אספנות, זה המקום. תקליטים ישנים, מדליות קומוניסטיות, פורצלנים, שטיחי קיר. צריך להתמקח. פתוח כל יום (הומה במיוחד בשבת).
- שווקי חג המולד – בדצמבר, כיכרות המרכז מתמלאות בדוכני חג מולד יפהפיים. אפשר לקנות עבודות יד, נרות ריחניים, עץ דקורציה, ולטעום מנות חג מולד (יין חם, קיורטוש). מחירים תיירותיים אבל האווירה שווה הכל.
- מתנות הביתה פופולריות: כאמור, פפריקה הונגרית (מתוקה וחריפה), ריבת משמש או שזיפים בשוק, דבש ערמונים מקומי, שוקולד Túró Rudi (צריך קירור, גבינת שמנת במעטפת שוקולד – נמכר בסופרים). יין טוקאי מתוק – מוגדר "יין המלכים", מגיע בבקבוקי חצי ליטר; יקיר בקרב המבינים. סט כוסות פראגיות מצוירות, או בקבוק Unicum (הליקר העשבי המפורסם). צעיפי משי רקומים, בובות מריאנט (יש חנויות Marionettes קטנות). ואם תרצו לצחוק – מזכרות קומוניסטיות מפארק ממנטו (כמו כובע פרווה רוסי עם סמל אדום).
- מוצרים ישראליים בבודפשט: תתפלאו, ניתן למצוא לא מעט מותגים ישראליים. ברשת הסופר TESCO או Auchan לעיתים קרובות יש במבה וביסלי במדף בינלאומי. יינות ישראליים יקרים בחנויות גורמה. בחנות Kosher Market (שהזכרנו) כמובן תמצאו שפע מוצרים מישראל (טחינה, במבה, קפה עלית, תפוצ'יפס וכו'). אפילו קיים סניף של "קפה לנדוור" בעיר. כך שאם התגעגעתם לטעם הבית – לא תישארו מקופחים.
טיפים לשופינג חסכוני:
- מטבע: בהונגריה המטבע הוא פורינט (HUF). יחסו כמעט ~100 פורינט = 1 ש"ח (ליתר דיוק 1 ש"ח ~ 105 פורינט נכון ל-2025). אל תשלמו ביורו בחנויות – שער ההמרה גרוע. עדיף לשלם בפורינט, באשראי או מזומן.
- החזר מס: מע"מ בהונגריה הוא 27%. תיירים זכאים להחזר מס בקניות מעל סכום מסוים בחנות אחת (כ-27,000 פורינט). אם קניתם משהו יקר (למשל פורצלן, מותג יוקרה) – בקשו טופס Tax Free בחנות ותחתימו במכס ביציאה מהארץ כדי לקבל החזר (יכול להיות ~15-22% חזרה).
- שעות פתיחה: רוב החנויות פתוחות בימי חול עד 18:00-19:00. שבת גם פתוח (עד 14:00/15:00 בחנויות קטנות, קניונים עד 21:00). ראשון – חלק מהחנויות סגורות, אך קניונים וחנויות תיירות עובדים.
- אאוטלטים: יש אאוטלט גדול מחוץ לעיר – Premier Outlet Budapest בכביש לכיוון וינה (כ-30 דק' נסיעה). תמצאו בו Nike, Adidas, Tommy Hilfiger וכו' בהנחות. אם מאוד רוצים קניות בגדים בזול אפשר לשקול ללכת לשם (יש shuttle bus בתשלום ממרכז העיר).
- התמקחות: מקובלת רק בשווקים (Ecseri, או בדוכני מזכרות). בחנויות רגילות אין מיקוח.
לסיום, זכרו שקניות הן כיף, אבל אל תגזימו עם המשקל – במיוחד בטיסות לואו-קוסט, כל קילו עודף יקר. בודפשט בהחלט יכולה למלא מזוודה במתנות נהדרות, רק תשאירו מקום מלכתחילה.
תחבורה ציבורית והתניידות בעיר
בודפשט מתהדרת במערכת תחבורה ציבורית מצוינת, אמינה ושאינה יקרה. למעשה, פעמים רבות לא תזדקקו כלל למונית או רכב, כי כל נקודה עירונית נגישה בשילוב של מטרו, אוטובוס או חשמלית. הנה פירוט אמצעי התחבורה והשימוש הנכון בהם:
- מטרו (רכבת תחתית): לבודפשט 4 קווי מטרו:
- קו M1 (הצבע צהוב) – העתיק ביותר (נחנך ב-1896, המטרו השני בעולם!), נוסע מתחת לשדרת אנדראשי. קרונות קטנים וחמודים. מחבר בין כיכר וורושמרטי (מרכז) דרך האופרה, כיכר הגיבורים ועד הפארק העירוני (מסתיים ליד מרחצאות סצ'ני).
- קו M2 (אדום) – מחבר בין תחנת הרכבת דלי (בבודה) לתחנת הרכבת קלטי (בפשט), דרך מרכז העיר (אסטוריה, דיאק).
- קו M3 (כחול) – חוצה את פשט מצפון (Újpest) לדרום (קובאניה), עובר במרכז (נייבפ, ארז'בט tér).
- קו M4 (ירוק) – חדש (נפתח ב-2014), מקשר את תחנת קלטי למרכז בודה (תחנת Kelenföld).
- המטרו מהיר מאוד (תדירות 2-5 דקות) ושימושי. רק קחו בחשבון שאין כיסוי מלא לכל מקום (למשל לרובע היהודי אין תחנה קרובה ממש, אבל מרחק הליכה).
- חשמליות (Trams): הרכבת החשמלית הצהובה היא סמל של בודפשט. קווים 4 ו-6 נוסעים על קו מעגלי סביב פשט (שד' הקות'ר – Nagykörút) 24 שעות ביממה, כך שהם שימושיים מאוד. קו 2 לאורך הדנובה (בפשט) נחשב אחד מקווי החשמלית היפים בעולם – עובר ליד הפרלמנט לאורך הטיילת. חשמליות נוספות בכל רחבי העיר – ניקיון ודייקנות למופת.
- אוטובוסים וטְרולֵיבוסים: משלימים את הרשת לאזורים ללא מטרו. יש גם קווי אוטובוס לילה (מסומנים עם 9 לפני המספר) – שימושיים לבליינים שגרים רחוק.
- כרטיסים: נסיעה בודדת עולה 450 פורינט (ברכישה מראש או מהמכונה) או 600 פורינט אם קונים מהנהג. אבל מומלץ לקנות Travelcard: כרטיס ל-24 שעות (2,500 פורינט), 72 שעות (~5,500), או שבועי 7 ימים (הכי משתלם ~7,000 פורינט). יש גם כרטיס 24 שעות קבוצתי שמכסה עד 5 נוסעים יחד (מחירו 4,550 פורינט – דיל מעולה לחבורה). הכרטיסים האלה מאפשרים נסיעות ללא הגבלה בכל אמצעי (כולל HÉV – רכבת פרברים בתוך העיר).
- הכרטיסים נמכרים במכונות אוטומטיות בתחנות (ניתן לבחור אנגלית, וגם לשלם בכרטיס אשראי). את הכרטיס הבודד יש לתקף (לחתים) במכונות הכתומות עם העלייה לכל כלי.
- הפקחים בבודפשט עירניים, אז לא לנסות "לנסוע חינם". הקנס גבוה (8,000 פורינט במקום).
- מוניות: כאמור, אפליקציית Bolt היא הפופולרית – כמו אובר, מחויבת לכרטיס אשראי, נוחה לתיירים. גם Főtaxi ו-City Taxi אמינות. מונה מתחיל ב-1000 פורינט + ~400 פורינט לק"מ. נסיעה בתוך המרכז לרוב 2,000-3,000. בשעות לילה מאוחרות אחרי בילוי, מונית היא דרך בטוחה לחזור (תח"צ עדיין פעילה עם קווי לילה, אבל מי שזר לו, יעדיף לעיתים מונית במחיר סביר).
- הימנעו ממוניות חאפרים: אל תעצרו מונית אקראית ברחוב אלא אם יש שלט חברה ברור. היו מקרים שנהגים לא ישרים גבו מחיר מופקע מתיירים שיכורים. הזמנה באפליקציה או טלפון מבטיחה מחירון הוגן.
- רכב שכור: בתוך העיר ממש לא מומלץ לנהוג – רחובות חד-סיטריים, חניה מצומצמת (ותשלום במדי חניה), ותחבורה ציבורית מצוינת כ"כ שאין צורך. אם תרצו לשכור, עשו זאת ליום יציאה מחוץ לעיר (למשל לנסוע לאגם בלאטון, לעמק הדנובה וכד'). חברות בינ"ל כמו הרץ, אוויס פועלות בשדה. שימו לב שבודפשט עצמה גובה אגרות חניה באזורים רבים דרך אפליקציה מקומית או מדחנים – עדיף להימנע מהכאב ראש.
- אופניים וקורקינטים: העיר שטוחה ברובה ומעודדת רכיבה. יש שבילי אופניים יעודיים (למשל לאורך הדנובה, על אנדראשי). ניתן לשכור אופניים בחנויות (כ-10-15 אירו ליום) או להשתמש בשירות Mol Bubi – אופני שיתוף ירוקים בתחנות בכל העיר. מורידים אפליקציה, משלמים סכום סמלי ויכולים לקחת אופניים לחצי שעה בכל פעם ללא הגבלה. מאוד יעיל לסיבובים קצרים. קורקינטים חשמליים שיתופיים גם קיימים (Lime, Bird) – דורשים זהירות כי החוק אוסר עליהם על מדרכה, ורק בשבילי אופניים/כביש. למרחקים קצרים במרכז, זו דרך כיפית להגיע, רק חבשו קסדה אם אפשר.
- שיט על הדנובה כתחבורה: בקיץ, פועל קו אוטובוס נהר – ספינות של התחבורה הציבורית (מסומנות כקו D11, D12) ששטות במעלה ובמורד הדנובה ועוצרות בתחנות משני הצדדים. אם יש לכם כרטיס יומי, תוכלו להשתמש בהן ללא עלות נוספת. זו לא רק תעבורה, זה גם טיול נופי. שווה במיוחד בשעת שקיעה – זול יותר משיט תיירותי מאורגן, ועדיין מקבלים את הנוף המרהיב של גדות הדנובה.
נגישות: התחבורה בבודפשט משתפרת בנגישות, אבל עדיין לא מושלמת. קו מטרו M1 וותיק – לא נגיש (מדרגות בלבד). קווים M4, M2 חדשים ועם מעליות ברוב התחנות. חשמליות חדישות בחלקן נמוכות-רצפה. אם אתם עם עגלה או כיסא גלגלים – תכננו בהתאם (יש מפות נגישות באתר BKK).
בטיחות: מערכת התחבורה מאוד בטוחה. בלילה, קווי הלילה מעט מלאים בצעירים חוזרים מבילוי אך לרוב מתנהגים יפה. היו מעט מקרי כייסות בתחבורה צפופה, אז כמו בכל עיר – שימו לב לתיקכם, במיוחד בקו 4/6 העמוס או במטרו בעת עומס.
האם צריך Budapest Card? כרטיס תייר מיוחד שמעניק נסיעות חופשיות וגם כניסה לכמה מוזיאונים והנחות. אם בכוונתכם לבקר בהרבה מוזיאונים בתשלום, אולי ישתלם. אולם לרוב התיירים, עדיף פשוט לקנות כרטיס תחבורה רגיל, ולשלם נפרד באטרקציות כפי שרוצים – זה יוצא יותר זול וגמיש.
מרחצאות, מסאז' וספא – להירגע בסגנון הונגרי
בודפשט לא סתם מכונה "עיר המרחצאות". הישיבה בג'קוזי טבעי של מים תרמיים חמים היא מנהג מקומי מושרש, וחלק מהחוויה התרבותית כאן. כבר הזכרנו את מרחצאות רודאש כפנינה נסתרת, אך כמובן יש עוד מרחצאות ידועים ושווים, לצד אפשרויות ספא אחרות:
- מרחצאות סצ'ני (Széchenyi): הגדולים והמפורסמים מכולם. ממוקמים בפארק העיר. מעל 15 בריכות, חלקן חיצוניות (הבריכות החמות במתחם החיצוני עם המים הצהבהבים והאדים – כנראה ראיתם בתמונות המפורסמות), וחלקן פנימיות בטמפרטורות משתנות. יש גם סאונות, חדרי אדים ושירותי מסאז'. זה אתר חובה כמעט לכל מבקר. אבל קחו בחשבון – תיירותי ועמוס מאוד, במיוחד אחה"צ ובסופ"ש. מחיר יומי ~9,000 פורינט באמצ"ש, ~10,500 בסופ"ש (כולל תא הלבשה). טיפ: להגיע מוקדם בבוקר (פותח ב-7:00) כדי להימנע מהעומס, או לחלופין בערב לקראת סגירה כאשר הקבוצות עוזבות (פתוח עד 20:00-22:00, תלוי יום).
- מרחצאות גלרט (Gellért): כנראה היפים ביותר מבחינה אדריכלית. חלק ממלון גלרט המפואר. בריכה פנימית ענקית בסגנון ארט-נובו, ושפע בריכות תרמיות קטנות מעוטרות בפסיפסים. יש גם בריכה חיצונית (גלים מלאכותיים בקיץ). מחיר דומה לסצ'ני. פחות עמוס מסצ'ני בד"כ, אך עדיין פופולרי. שימו לב ימים ושעות – חלק האמבטיות ההיסטוריות מופרדות מגדרית בזמנים מסוימים.
- מרחצאות לוקאץ' (Lukács): אלו מרחצאות מקומיות יותר, עם בריכה חיצונית, ובריכות מרפא פנימיות. פחות תיירים, יותר "פרלמנט זקנים" של הונגרים שמגיעים בקביעות. על קירותיו מדליות הנצחה למים המרפאים. משתתף בתוכנית "Budapest Card" (כניסה חופשית עם הכרטיס).
- מרחצאות וילי-ביי (Veli Bej): פנינת חן חבויה במרכז בודה. מרחצאות היסטוריים קטנים שהיו סגורים שנים ושופצו מחדש. מספר בריכות קטנות תחת כיפה עות'מאנית, לא יותר מכמה עשרות מבקרים בו זמנית. אווירה שקטה ואותנטית ביותר. צריך להזמין מקום מראש לרוב או להגיע בזמני פתיחה מוגבלים.
- מרחצאות נוספים: קיראי (Király) – עתיקים מאוד, אך בשיפוצים נכון ל-2025. רודאש כבר תיארנו (כולל בריכת גג). דנדר (Dandár) – שכונתיים קטנים בדרום העיר, זולים יותר.
- ספא ומסאז' מחוץ למרחצאות: אם אתם מחפשים עיסוי טוב, יש הרבה אפשרויות. מלבד המסאז'ים הניתנים בתוך מתחמי המרחצאות הגדולים (בתשלום נוסף, סביב 6,000-10,000 פורינט לחצי שעה), קיימים מכוני מסאז' פרטיים בכל העיר. יש אפילו שרותי Thai Massage – מספר מכוני ספא תאילנדי בבעלות תאילנדית עם מעסים מקצועיים (מחיר כ-30-40 יורו לשעה). רשת ידועה היא "Royal Thai Massage" במספר סניפים. כמו כן, מסאז'ים רפואיים (כמו שיאצו, טווינה) ניתן למצוא דרך מרפאות בריאות.
- חובבי ספא יוקרתי: מלונות כמו ה-Kempinski וה-Corinthia מציעים מתקני ספא מפוארים עם חבילות יום (יקר, ~50 יורו לכניסה יומית לאורח חיצוני).
- טיפול ייחודי: אמבט בירה (Beer Spa): אטרקציה משעשעת שקיימת בסצ'ני ובגלרט – תיירים יכולים לשלם כדי לשבת בג'קוזי עץ שמימיו מכילים חומרי גלם של בירה (לתועלת העור), וכל אותו זמן למזוג לעצמם בירה אמיתית מחבית ללא הגבלה. עולה כ-€30 לאדם לחצי שעה – גימיק נחמד לרפי הבירה והכיף.
- סדרי רחצה: יש מרחצאות עם ימים נפרדים לגברים/נשים (למשל רודאש ההיסטורי בימים מסוימים בשבוע), שם נהוג (אם כי לא חובה) לטבול גם ללא בגדי ים (מקבלים סינר קטן). ואילו באחרים (סצ'ני, גלרט) רחצה משולבת בלבוש בגד ים. בכולם חובה כובע רחצה בבריכות השחייה (לא בבריכות התרמיות).
- הביאו מגבת וכפכפים כדי לחסוך השכרה.
- שתו מים – השהייה במים החמים מאריכה וגורמת להזעה.
- רגישים לכלור? במרחצאות תרמיים המים טבעיים ומוחלפים תדיר, כמות הכלור מינימלית.
- מחירי כניסה: כבר צוין – 8,000-12,000 פורינט ליום לאדם, תלוי מקום ויום. יש הנחות לפנסיונרים/סטודנטים במקומות מסוימים (חייבים תעודה). ילדים מעל גיל 14 בלבד מורשים ברוב מרחצאות התרמיים – מתחת לזה, מערכת הדם שלהם לא מתאימה לחום הזה (בפועל, בסצ'ני לעיתים רואים גם צעירים יותר עם ההורים).
- שעות עומס: בוקר מוקדם (7:00-9:00) – בעיקר מקומיים פנסיונרים ומטפלים; צהריים – רגוע; אחה"צ (16:00-18:00) – עמוס (גם תיירים וגם מקומיים אחרי עבודה); ערב – תלוי מקום, ברודאש יש לילה מיוחד בסופ"ש.
סיכום ספא: להקדיש לפחות חצי יום לשכשוך במרחצאות הוא מאסט בבודפשט. זה לא רק מרגיע את השרירים אחרי ימים של הליכה, אלא גם חוויה תרבותית – לראות את המקומיים משחקים שחמט בשחייה או מפטפטים בלהט במים. וגם אם אינכם "טיפוס של בריכה", נסו – ייתכן שתגלו שזה אחד מרגעי ההנאה הגדולים של הטיול.
פארקים ואטרקציות לילדים
כבר נגענו בחלק מההיבטים במשפחות, אבל נרכז כאן בנקודות עניין עיקריות עבור ילדים (ומבוגרים צעירים ברוחם):
- גן החיות של בודפשט (Fővárosi Állatkert): אחד מהעתיקים באירופה (נפתח ב-1866), ממוקם בפארק העיר (ליד סצ'ני). יש בו מאות מינים – פילים, ג'ירפות, קופי אורנגאוטן מפורסמים, בית זוחלים, ואקווריום. המתחם לא גדול מדי – נוח לסיור של חצי יום. גולת הכותרת: בית הטרופי שבו עטלפים חופשיים עפים סביבכם. יש פינת ליטוף קטנה לילדים עם עיזים וחיות משק. מחיר: ~3,300 פורינט למבוגר, 2,200 לילד. פתוח כל יום.
- הקרקס הגדול (Fővárosi Nagycirkusz): קרקס קבוע וחורף (מקורה ומחומם) בפארק העירוני, ליד גן החיות. מציג מופעים קלאסיים (ללא בעלי חיים גדולים – בעיקר אקרובטים, ליצנים, קוסמים). חוויה מעט רטרו, אבל ילדים לרוב מתלהבים. מתקיים כל השנה (תוכנית מתחלפת לפי עונה). כרטיסים ~2,000-4,000 פורינט. שימו לב שהמופעים בהונגרית, אך החלקים ויזואליים ברובם.
- הרכבל לטירת בודה (Budavári Sikló): פוניקולר חמוד המחבר את גשר השלשלאות עם גבעת הטירה. נסיעה קצרה (דקות ספורות), אבל תלולה ונופית. ילדים רואים בזה רכבת הרים מיניאטורית. מחיר ~3,000 פורינט הלוך-חזור למשפחה, אבל שווה לפחות בכיוון אחד. תורים יכולים להיות ארוכים בצהריים – הכי טוב בבוקר.
- מוזיאון התחבורה (Közlekedési Múzeum): מוזיאון ותיק ששופץ ונפתח מחדש. מכיל אוסף מרשים של קרונות רכבת קיטור מקוריים, מכוניות עתיקות (כולל מכוניות פאר של מנהיגים קומוניסטיים לשעבר), ואפילו סימולטורים. אינטראקטיבי במידה – ילדים יכולים "לנהוג" בקטר סימולציה. נמצא כעת באופן זמני באזור Ferencváros (הבניין הישן בפארק בעיר בהריסה לבניית קמפוס חדש).
- מוזיאון הרטרו (Retro Design Center): אטרקציה חדשה יחסית – אולם תצוגה של צעצועים, מכשירים ופריטי יומיום משנות ה-70-80 בהונגריה. נוסטלגיה להורים, כיף לילדים (לראות איך היו פעם טלפונים, משחקי טלוויזיה ארכאיים וכו').
- פארק מיני הונגריה (Mini Hungary): הוא חלק מ-Skanzen (מוזיאון כפר פתוח) ליד סנטנדרה. דגמים מוקטנים של אתרים היסטוריים במדינה. אם אתם בסביבה (30 דק' נסיעה מהעיר), אפשר לשלב בביקורכם בעיירה סנטנדרה.
- Elevenpark – ג'ימבורי ענק מקורה לילדים, באזור הקניון בדרום העיר. כולל מתקני קפיצה, כדורים, מכוניות מתנגשות קטנות – גן עדן לפעוטות ולילדים עד גיל 10. אופציה טובה ליום גשום.
- Palatinus Strand (באופן עונתי): פארק מים ובריכות חיצוני על האי מרגרט. בקיץ הוא להיט למשפחות – בריכות גלים, מגלשות מים גדולות וקטנות, ומדשאות מוצלות. ליום חם, אם הילדים רוצים הפסקת כיף.
- השכרות סירה ורכיבה – אפשרויות נוספות: לשכור אופני משפחה (רב-אופן) באי מרגרט, לשכור סירת פדלים באגם Városliget בקיץ, או להחליק על הקרח באותו אגם בחורף. פעילות חביבה נוספת – חדרי בריחה (בודפשט חלוצה בתחום, יש כיום 100+ חדרי escape בעיר, חלקם מתאימים גם לילדים/משפחות ברמת קושי קלה עם נושא הרפתקאות).
לסיכום, בודפשט לא תשעמם ילדים. לעיתים אפילו נדמה שהיא מתאימה במיוחד להם – עם כל כך הרבה "צעצועים גדולים" (רכבות, בריכות, קרקס) ותפאורה שנראית כמו מתוך ספרי אגדות. זכרו לשלב גם הפסקות מנוחה וגלידה פה ושם 😊.
השקעות נדל"ן בבודפשט – מדריך קצר למשקיע
יותר ויותר ישראלים מסתכלים על בודפשט לא רק כיעד טיול, אלא גם כיעד להשקעות נדל"ן. המחירים עדיין נמוכים ביחס למערב אירופה, התשואות משכירות נאות, והעיר בהתפתחות מתמדת. אם גם לכם עבר בראש "אולי נקנה דירה להשקעה בבודפשט", הנה מידע בסיסי שעליכם לדעת:
- סוגי נכסים ומחירים: שוק הדיור בבודפשט מתחלק לשניים עיקריים – דירות יד שנייה בבנייני התקופה הקלאסית (1890-1945), מול דירות חדשות בפרויקטים מודרניים. רוב המשקיעים הזרים מתמקדים בדירות 1-3 חדרים במרכז פשט, אשר קל להשכיר לתיירים (Airbnb) או סטודנטים.
- המחירים עלו בשנים האחרונות, אך עדיין סבירים: נכון ל-2024, המחיר הממוצע למ"ר בבודפשט הוא כ- 972,000 פורינט (כ-2,700 דולר). כלומר, דירת 50 מ"ר במיקום ממוצע עולה סביב $135,000. כמובן יש הבדלים: ברובע 5 המבוקש – 1.5-2 מיליון פורינט/מ"ר (פי 2), ובשוליים ניתן למצוא גם ב-600 אלף.
- דירה משופצת במרכז (70-80 מ"ר, 2 חדרי שינה) עשויה לעלות סביב 250,000 אירו. דירת סטודיו קטנה בפרברי פשט יכולה להיות גם 80,000 אירו. נכסים מסחריים (חנויות/משרדים) זמינים אך דורשים ידע ספציפי יותר על שוק השוכרים.
- תשואות ושכירות: שכר הדירה עלה, אך התשואה נותרה ממוצעת 4-6% לשנה, תלוי בנכס. דירת תיירים Airbnb במיקום תיירותי יכולה להניב יותר בעונות שיא – אך קחו בחשבון שמגבלות רגולציה על השכרה קצרת-טווח עשויות להופיע בעתיד (דובר להגביל ל-120 יום בשנה). שכירות לטווח ארוך: דירת 2 חדרים במרכז מושכרת בכ-€600-800 לחודש. סטודיו €400.
- חוקים לזרים: אחד היתרונות – אין מגבלות משמעותיות על רכישת נדל״ן לזרים בהונגריה. החוק דורש לקבל אישור "התיירות מחוז" לרכישה אם אינך אזרח EU, אבל זה תהליך פורמלי בעיקרו. החריגים היחידים: לא ניתן לקנות קרקע חקלאית או נכסים שהם אתרים לאומיים/היסטוריים (זה ממילא לא רלוונטי לרוב המשקיעים). כלומר, כמשקיע ישראלי, תוכלו לקנות דירה בבודפשט על שמכם הפרטי, ללא צורך בשותף מקומי.
- תהליך הקניה: לרוב כולל:
- פתיחת חשבון בנק בהונגריה (לא חובה אבל מומלץ לניהול תשלומים מקומי).
- חתימת חוזה רכישה אצל נוטריון/עורך דין מקומי (חובה להשתמש בעו"ד נדל"ן מורשה – העלות ~1% מהעסקה).
- תשלום מקדמה (10% נהוג).
- רישום הבעלות בטאבו (לוקח כמה שבועות).
אפשר לקבל משכנתא בהונגריה גם כזר, אך התנאים פחות נוחים (דורשים הון עצמי גבוה וריבית סביב 4-5%). רוב הזרים קונים במזומן.
- עלויות נלוות:
- מס רכישה (stamp duty): 4% משווי הנכס. משולם פעם אחת לאחר הרכישה (בדומה למס רכישה בישראל אך נמוך יותר).
- מע"מ: אם קונים נכס חדש מקבלן, המחיר כולל 27% מע"מ (לעיתים פרויקטים קטנים מקבלים הטבת מע"מ 5%). לרוכש זר אין דרך לקבל החזר מע"מ אלא אם רושמים חברה מקומית.
- עורך דין/נוטריון: כאמור ~1%.
- שיפוץ: בתים ישנים לרוב דורשים ריענון – תקצבו 500-800 אירו/מ"ר לשיפוץ מלא.
- עמלת תיווך: המוכר משלם לרוב 3-5%, הקונה לא משלם. אבל שימו לב אם אתם משתמשים בחברת איתור נכסים – הם יגבו עמלה.
- מסים שוטפים:
- מפתיע, אך אין בהונגריה ארנונה שנתית משמעותית על דירות בערים (למעט אזורי נופש כמו אגם בלטון). עיריית בודפשט לא גובה ארנונה לדירות מגורים. לכן ההחזקות זולות (רק ועד בית וחשבונות).
- מס הכנסה משכירות: 15% על הרווח נטו. יש פטורים/ניכויים על אחזקה, ותושבי חוץ בד"כ לא ימוסו פעמיים (יש אמנת מס ישראל-הונגריה).
- מס שבח (Capital gains): 15% מרווח ההון במכירה, אך הוא פוחת עם השנים: אם החזקתם נכס 5 שנים – פטור מלא ממס שבח (כלומר אחרי 5 שנים אין מס רווח הון כלל).
- ניהול הנכס: אם אינכם עתידים לגור בבודפשט, תזדקקו לחברת ניהול נכסים שתטפל בהשכרה, תחזוקה, גבייה וכד'. יש רבות כאלה בערים, גובות ~8-10% משכר הדירה החודשי. זו הוצאה שצריך להביא בחשבון.
- מגמות שוק 2025: לאחר התמתנות בזמן קורונה, מחירי הנדל"ן בבודפשט חזרו לעלות. תחזיות מדברות על עלייה שנתית דו-ספרתית של מעל 10% ב-2025 בשל ביקוש גובר וריבית משכנתאות שהתייצבה. המרכז (רובע 5,6,7) תמיד מבוקש, אך יש גם אזורים מתפתחים: רובע 8 (יוזפווארוש) המתחדש עם פרויקטים חדשים, רובע 9 (פרנצווארוש) סביב קו מטרו 4 ואוניברסיטת סמלוויס, ורובע 13 (Újlipótváros) הפופולרי למגורים שקטים ליד הדנובה. משקיעים מנוסים לפעמים מעדיפים לקנות כמה דירות קטנות בשוליים, על פני אחת גדולה במרכז, כדי לפזר סיכון שוכרים.
- גישה לאזרחות/שהות: רכישת נדל"ן כשלעצמה לא מקנה אזרחות הונגרית. בעבר היה "גולדן ויזה" בהשקעה אבל הוא הופסק. עם זאת, בעל נכס בהונגריה יכול לקבל אשרת שהיה רב-פעמית ארוכת טווח (אבל לא זכויות תושב מלאות). כמובן, אם יש לכם שורשים הונגריים, אפשר לבדוק זכאות לאזרחות – עניין אחר.
- סיכונים: שימו לב שהשוק תנודתי – עליות חדות בעבר, אין ערובה שזה יימשך. כמו כן, שוק השכירויות עלול להיות מושפע רגולטורית (למשל עיריית בודפשט שקלה כאמור להגביל Airbnb). בנוסף, שער החליפין של הפורינט מול הדולר/יורו יכול להשפיע על תשואתכם האמיתית.
- ייעוץ מקצועי: לפני שקונים, תמיד להיוועץ בעו"ד מקומי אמין ולבצע בדיקות נאותות על הנכס (שהנכס בבעלות המוכר ללא שעבודים, שאין חובות ועד בית, שאין תוכניות עירוניות מזיקות). אם אינכם דוברים הונגרית, מצאו עו"ד דובר אנגלית שמתמחה בעבודה עם זרים. ישראלים רבים משתמשים בשירותי חברות תיווך ישראליות שמלוות בהשקעות שם – זה נוח אבל לעיתים יקר יותר. אפשר בהחלט לבצע עצמאית אם מבינים את התהליך.
לסיכום עניין הנדל"ן: בודפשט מציעה הזדמנויות השקעה מעניינות, עם שוק יחסית יציב ותשואות נאות. זרים יכולים לקנות בחופשיות והתהליך ידידותי, מה שמושך לא מעט ישראלים. אך כמו בכל השקעה – יש להתנהל בזהירות, לעשות שיעורי בית ולהיות מודעים לסיכונים לצד הסיכויים. במידה ומוצאים את הנכס הנכון ובמחיר הנכון, אפשר ליהנות הן מהכנסה פסיבית והן מרווח הון עתידי נאה. ובתור בונוס – יש לכם "בית" בבודפשט לשימוש עצמי כשמתחשק 😊.
לסיום, בודפשט היא יעד מרתק ורב-גוני. מהרגע שתרדו מהמטוס ועד שתשקלו אולי לקנות בה דירה, העיר תקסים אתכם בניגודים שבה: חדשה מול ישנה, מזרח אירופה מול מערב, מקומות מפורסמים לצד פינות סודיות. מדריך זה ניסה לשפוך אור על אותם מקומות נסתרים ומיוחדים, לצד מתן כלים פרקטיים ליהנות מהם ומהעיר בכלל. בודפשט של 2025 משלבת באופן מופלא את המסורת עם הקידמה – תוכלו באותו יום לטבול במרחצאות בני 500 שנה, לצאת בערב למועדון טרנדי עם DJ, ולאכול גולאש כשר לארוחת צהריים.
אין ספק שהמטייל הישראלי, בין אם הוא הרפתקן צעיר, הורה לשישה או גמלאי סקרן, ימצא בהונגריה בית חם – תרתי משמע. jó utat! (טיול נעים!)
המידע מעודכן לשנת 2025, אך מומלץ תמיד לוודא פרטים דינמיים (כמו מחירי כרטיסים או שעות פתיחה) סמוך למועד הטיול. תהנו מבודפשט – או כפי שאומרים בהונגרית, Érezd jól magad! (בלו בנעימים!).