הונגריה חווה בשנים האחרונות פריחה מרשימה בתחום התיירות והגסטרונומיה, ו-בודפשט בירתה ניצבת כיעד מבוקש לחובבי אוכל ותרבות מכל העולם. בשנת 2024 נרשם שיא חדש בתנועת התיירים במדינה, עם עלייה מתמדת במספר המבקרים. בין השאר, מעל 215 אלף תיירים מישראל ביקרו בהונגריה בשנת 2023, נתון המשקף את התחזקות הקשרים התיירותיים בין המדינות. זרם תיירים זה – ובפרט גידול בתיירות הקולינרית והיהודית – עודד התפתחות מואצת בסצנת המסעדות המקומית ובמגוון האפשרויות לתייר שומר כשרות. במקביל, גם המטייל ההרפתקן המחפש פנינים חבויות וזווית מקומית מוצא בהונגריה שפע של מקומות וסיפורים לגלות.

ההתחדשות הקולינרית בהונגריה ניכרת בכל הרמות: ממסעדות יוקרה בסגנון Fine Dining המעוטרות בכוכבי מישלן, דרך בתי אוכל מסורתיים המתחדשים בפרשנות מודרנית, ועד דוכני אוכל רחוב טרנדים בשווקים עירוניים. גורמי מפתח במגמה זו הם דור חדש של שפים הונגרים יצירתיים, השקעה באיכות ובחדשנות, וכן הכרה בינלאומית דרך מדריכים כגול Michelin Guide ו-Dining Guide. אם בעבר התפרסמה הונגריה בעיקר בזכות מאכליה המסורתיים – גולאש, פפריקאש, נקניקיות ויין טוקאי מתוק – הרי שכיום הקולינריה ההונגרית מציגה מנעד רחב, משילוב מרכיבים מקומיים עונתיים ועד אימוץ טרנדים גלובליים כקיימות ובריאות. מדריך Dining Guide לשנת 2024 מדגיש כי מסעדות רבות בארץ שמות דגש על תוצרת אזורית וגידולים אורגניים, ושהגסטרונומיה ההונגרית עומדת בשורה אחת עם הסטנדרטים האירופיים הגבוהים.

מגמה מעניינת נוספת היא התחזקות התשתית לתיירות יהודית ודתית. אזור הרובע היהודי בבודפשט (ה-“Bulinegyed” – רובע הבילויים התוסס שבעבר היה רובע יהודי) הפך למרכז קולינרי ותיירותי שוקק חיים. לצד ברים אופנתיים ומסעדות עכשוויות, נפתחות בו מסעדות כשרות חדשות וסופרמרקטים כשרים, כתגובה לביקוש הגובר מצד מבקרים יהודים שומרי מצוות. ארגוני הקהילה, כדוגמת Chabad והקהילה היהודית המקומית, משתפים פעולה עם יזמי תיירות כדי לאפשר למטייל הדתי חוויה מלאה – מאוכל כשר ועד מלונות המותאמים לשבת. כך נוצר בהונגריה שילוב ייחודי של גסטרונומיה עילית לצד מסעדות כשרות ביתיות, ושל אתרי תרבות כלליים לצד אירועי מורשת יהודית.

סצנת המסעדות בהונגריה: בין עילית למסורת

מסעדות עילית, כוכבי מישלן וחדשנות גורמה

בעשור האחרון עלתה הונגריה על מפת הגסטרונומיה העולמית, בין השאר בזכות זכיות וציונים במדריכי המסעדות היוקרתיים. בשנת 2022 פרסם מדריך Michelin לראשונה מהדורה לכלל הונגריה (ולא רק לבודפשט), ומאז מספר המסעדות המעוטרות בכוכבי מישלן בארץ רק גדל. נכון ל-2024, שתי מסעדות בהונגריה מחזיקות בדירוג היוקרתי של שני כוכבי מישלן: מסעדת Stand בבודפשט, בהובלת השף טמאש סל (Széll Tamás), ומסעדת Platán Gourmet בעיירה טאטה (Tata) – כ-50 ק״מ מערבה לבירה. Platán Gourmet, בניצוח השף איסטוון פשטי (Pesti István), הוכיחה שאפשר למשוך חובבי גורמה גם מחוץ לבירה; המסעדה שוכנת בסמוך לעץ פלטן עתיק על שפת אגם טאטה, ומגישה תפריט טעימות בן 12 מנות המציג יצירתיות עילאית וחומרי גלם מקומיים מהגן האורגני של המסעדה. ההישג הכפול של Platán (שני כוכבים במישלן) סימן אבן דרך – זו הייתה המסעדה הראשונה מחוץ לבודפשט שזכתה לכוכבי מישלן, והיא ממשיכה להחזיק בהם גם במהדורת 2023.

מלבד שתיים אלו, עוד שבע מסעדות בהונגריה מחזיקות כיום כוכב מישלן אחד, רובן בבירה: Babel (בבל) – מסעדה יצירתית במרכז פשט המציעה פרשנות מודרנית למטבח ההונגרי והטרנסילבני; Borkonyha Winekitchen – ביסטרו-יין פופולרי עם דגש על יינות הונגריים; Costes – המסעדה החלוצה שקיבלה את כוכב המישלן הראשון במדינה כבר ב-2010 וממשיכה להצטיין במטבח עילי צרפתי-הונגרי; Essência – מסעדת שף המשלבת מטבח הונגרי ופורטוגלי, פרי יצירתם של זוג שף פורטוגלי והונגרייה (טיאגו ושיפרא דה אוליביירה), המשקפת מפגש תרבויות קולינרי מרתק; Rumour – מסעדת שף אינטימית בהובלת השף המפורסם ג׳נו ראץ (Rácz Jenő), המגישה תפריט טעימות סביב בר-שף פתוח ומספקת חוויה תיאטרלית לכל סועד; Salt – מסעדה חדשנית המתמקדת בטכניקות שימור כבישול (התססה, עישון וכו’) ומציגה מטבח הונגרי עכשווי, עד כדי כך שבשנת 2024 הוכתרה ל”מסעדת השנה” במדריך Dining Guide ; ולצדן מחוץ לבודפשט – 42 Restaurant & Bar בעיר אסטרגום, מסעדת שף עכשווית ששמה מרמז בהומור על "התשובה לחיים, היקום וכל השאר". מסעדת 42, השוכנת למרגלות הבזיליקה המפוארת של אסטרגום, זכתה אף היא בכוכב מישלן והפכה מוקד עלייה לרגל לחובבי גורמה המשלבים טיול יום מדנובה בנד עם סעודה יוצאת דופן.

נוכחות כוכבי המישלן היא רק היבט אחד של סצנת מסעדות העילית. מדריך המסעדות המקומי Dining Guide מפרסם מדי שנה דירוג מקיף של מיטב המסעדות בהונגריה, ולעיתים הבחירות שלו מבליטות מקומות ייחודיים לא פחות. בטקס פרסי Dining Guide 2024 זכתה, כאמור, SALT הבודפשטאית בתואר "המסעדה הטובה של השנה", בעוד מסעדת Stand הקלאסית קיבלה פרס מפעל חיים – The Best of the Best – לאחר שצברה בשנים קודמות שלל תארים. רשימת ה-Top 10 לשנת 2024 של Dining Guide כללה בין השאר את Rumour, SALT, Babel, Essência, Costes הוותיקה, Borkonyha, וכן כמה מסעדות מחוץ לבירה כמו Platán Gourmet (שדורגה ראשונה), 42 (אסטרגום), Sauska 48 (מסעדת יקב באזור וילאנִי בדרום המדינה) ו-Pajta (מסעדה כפרית מודרנית באזור חבל אָוֹרשֶג בגבול אוסטריה). בקטגוריות מיוחדות צוין השף רוברט רוזנשטיין מרוזנשטיין אטטראם (Rosenstein Étterem) בתואר "שף השנה" – רוזנשטיין מפורסם כמסעדה משפחתית בבודפשט המשלבת מטבח הונגרי-יהודי מסורתי (כבד אווז, גפילטע פיש וחמין) עם אירוח לבבי, אם כי המסעדה עצמה אינה כשרה. הבחירה ברוזנשטיין משקפת הכרה בחשיבות השימור של מטבח יהודי-הונגרי אותנטי כחלק מהתרבות הקולינרית הלאומית. עוד טרנד בולט הוא דגש על קיימות: פרס "המסעדה בת-קיימא של השנה" הוענק ב-2024 למסעדת Natura Hill בכפר הציורי זבגֵני (Zebegény) שעל הדנובה, על שילוב עקרונות אקולוגיים ותפריט מחומרי גלם אורגניים מקומיים. גם במדריך מישלן הוזכרו חמישה מקומות ברחבי הונגריה כזוכי תו “כוכב ירוק” על קיימות, ביניהם מסעדת Villa Kabala לסמוך לאגם בלטון.

ניתן לומר כי כיום בהונגריה מתקיימת סצנת פיין דיינינג מגוונת ותוססת, המשלבת בין יוקרה מסורתית לחידושים נועזים. תפריטי הטעימות במסעדות העילית מציגים טכניקות בישול מודרניות (ואקום, מולקולרי, התססה) אך שואבים השראה מהמטבח ההונגרי הביתי – למשל שילובי טעמים של פפריקה מעושנת, קרם חמוץ ובצלים, וגרסאות מעודנות למנות כמו גולאש או קרפלך (כיסונים). בכך מצליחים השפים ההונגרים של דורנו לשמר את זהות המטבח המקומי בתוך מסגרת עכשווית ובינלאומית. התוצאה היא שבודפשט דורגה בשנים האחרונות כיעד קולינרי מוביל במרכז אירופה, לצד ערים כווינה ופראג, כאשר מבקרי מסעדות מכל העולם מגיעים במיוחד לחוות את סצנת האוכל המקומית. בין אם מדובר בארוחת גורמה ל-12 סועדים סביב בר השף של Rumour, או בארוחת טעימות יוקרתית באולם ניאו-קלאסי ב-Stand – חובבי האוכל העילי מוצאים בהונגריה חוויות בלתי נשכחות, עם שירות מקצועי, רשימות יין הונגרי משובח (כמו יינות יקב Sauska או Oremus) ואווירה שהופכת כל ארוחה לאירוע אמנותי קטן.

מסעדות חדשות, מטבחים בינלאומיים וסצנת האוכל העממי

לצד המסעדות העיליות, חלק מרכזי מהמארג הגסטרונומי של הונגריה הוא המסעדות הבינוניות והעממיות – ביסטרואים עירוניים, מסעדות אתניות, סטreet food וברים קולינריים. בשנת 2024 התווספו לבודפשט ולערים נוספות עשרות מקומות חדשים, המשקפים את הטרנדים הגלובליים ואת טעמו של הקהל המקומי הצעיר. כך למשל, אחת המגמות הבולטות בבירה היא גל ה-Smash Burger: המבורגרים בסגנון אמריקאי עם קציצה שנמעכת על הגריל. מקומות כמו Smashy ליד כיכר קלוין הפכו ללהיט, עד כי בחודשים הראשונים נראו תורים משתרכים מדי יום. גם רשתות המבורגרים קיימות התאימו את עצמן – ההמבורגרייה הוותיקה "Simon's Burger" השיקה תפריט "באדי’ס בורגר" בגרסת סמאש, ויזמי מזון חדשים פתחו דוכנים יצירתיים דוגמת Chop ‘n Go (המשלב בשר קצוץ בתוך הלחמניה) ו-Fini’z (המגיש מספר וריאציות מושקעות על אותו נושא פשוט לכאורה). אפילו מחוץ למרכז, בולטת הפופולריות: בפרברי הדרום (צ’פל) אפשר למצוא את Kék Tányér – דוכן שמשלב סמאש בורגר עם אוכל ביתי יומי, ובכיכר פרנץ התחדש המקום Quentin’s Burger המתמחה דווקא בהמבורגר אמריקאי "של פעם" עתיר תוספות, למי שמתגעגע לסגנון הקלאסי.

גם בגזרת הפיצות חלה "מהפכה קטנה": אמנם פיצריות נפוליטניות איכותיות קיימות בעיר זה כעשור (למשל Igen, Digó ו-Pizza Manufaktura), אך בשנת 2024 נוספו שמות חדשים למסיבה. רשת Moto Pizza פתחה שני סניפים חדשים – אחד בשדרות אנדראשי היוקרתית ואחד בכיכר מיקשה במרכז פשט – והמשיכה את טרנד ה*"pizza al taglio"* (משולשים בסגנון רומאי) ואת פיצות הנפוליטניות הארטיזנליות כאחד. פיצרייה חדשה בשם Monalizza ברחוב רדאי הוכרזה על ידי מבקרי We Love Budapest כ"פיצת השנה", הודות לבצק המשובח ותוספות גורמה יצירתיות. במקביל, הופיעו גם חידושים: למשל מקום בשם Crusty ליד אסטוריה שמתמחה דווקא במשולשי ענק בסגנון ניו-יורקי – חידוש מרענן בנוף המקומי. ואילו בפאבים השכונתיים, כמו Kalamajka ברובע השביעי, החלו להגיש פיצות פשוטות אך מוצלחות לצד הבירה – עדות לכך שהפיצה הפכה לחלק בלתי נפרד מתרבות הבילוי.

לא רק מאכלים אמריקאיים ואיטלקיים זוכים לתשומת לב: בודפשט של 2024 היא עיר קוסמופוליטית במלוא מובן המילה, עם נציגים למטבחים מכל רחבי העולם. מסעדת Yuru החדשה מעל מועדון Ötkert מציעה שילוב מסקרן של בר קוקטיילים בסגנון speakeasy עם מטבח izakaya יפני – אווירה אפלולית ואקסקלוסיבית שמגישה טאפס יפניים לצד קוקטיילים. ברובע ליפוטווארוש היוקרתי נפתחה מסעדת Biang חדשה של השף וואנג, הממשיכה להביא את סצנת האוכל הסינית האותנטית ללב העיר (וואנג הוא שף יליד סין שהקים כמה מהמסעדות הסיניות הפופולריות בהונגריה). ברחוב פלק מיקשה, מסעדת 94’ Kitchen & Bar מציעה תפריט וייטנאמי עכשווי עם טוויסט מערבי, מעין ניסוי עדכני המפגיש את סגנון האנוי המסורתי עם בר קוקטיילים אירופאי. גם המטבח הלטיני נוכח בעיר יותר מתמיד – בר-מסעדה בשם Nicaragua נפתח באזור רחוב באטיק ונותן טעימה מהמטבח של מרכז אמריקה, כולל קוקטיילים טרופיים קטלניים. ובאזור פשט התחתונה, קבוצת מסעדנים פתחה את Alelí – מסעדה איטלקית מודרנית – ואת הבר-מסעדה הספרדי BiBo על גג מלון יוקרתי, המציע טאפאס ספרדיים ואווירה ים-תיכונית תוססת. העובדה שמותגים בינלאומיים מגיעים גם לבודפשט (BiBo הוא מיזם של השף הספרדי דני גרסיה, לדוגמה) מעידה על מעמדה העולה של העיר כמרכז קולינרי אזורי.

ברשימת המקומות החדשים המומלצים של 2024 נכללו גם מספר ביסטרואים ובתי קפה שמביאים גוון מקומי בעטיפה רעננה. כך, מסעדת Fiktív שנפתחה בסתיו 2024 מציעה "מטבח הונגרי דמיוני" – תפריט שבו מנות הונגריות מסורתיות מפורקות ומורכבות מחדש בצורה חדשנית. מוסד מעניין אחר הוא Marumba – זהו פרויקט חדש של הבעלים של המסעדות הפופולריות Pingrumba ו-Dobrumba, ששמו לעצמם למטרה להמציא מחדש את המטבח ההונגרי העממי. ב-Marumba (שמה רומז לשילוב “Rum” ו-“Rumba” אך למעשה מגישה אוכל הונגרי) אפשר למצוא מנות כמו פפריקאש וחמין בהגשה עדכנית, והיא קצרה שבחים הן ממבקרי האוכל והן מהקהל. גם IDA Bisztró, שנפתח בקיץ 2024, מעלה על נס את מטבח האימפריה האוסטרו-הונגרית של פעם, עם מנות קלאסיות בסגנון המונרכיה כגון שניצל וינאי ומרק שולטה (שוקרוט עשיר), בהרמוניה עם עיצוב וינטג’ אירופאי. אוהבי הבשר ישמחו לבקר במסעדת Barbaro החדשה של קבוצת BP BARbq, שהתפריט שלה מתמקד הפעם במטבח Tex-Mex עשיר (בוריטו, ברביקיו מעושן וטאקוס) במקום ה-BBQ ההונגרי המסורתי. עוד חידוש הוא Cabrio – ביסטרו קטן ליד כיכר קמרמאייר קארוי, שמגיש “צלחות קטנות” יצירתיות (small plates) עם שילובי טעמים לא שגרתיים, לצד קוקטיילים ייחודיים, וגם הוא הפך למוקד עליה לרגל לפודיז.

בגזרת הארוחות הקלות והקפה, בודפשט ממשיכה במסורת בתי הקפה המפורסמים שלה, אך עם שדרוג עכשווי. בתי קפה חדשים כמו Művház ברחוב בארטוק מציעים חוויית Brunch בשילוב חלל עבודה משותף (co-working) – טרנד פופולרי בקרב צעירים דיגיטליים. שם אפשר ליהנות מארוחת בוקר הונגרית עדינה (למשל טוסט עם גבינת ליפטאואר או שקשוקת כבד עוף) תוך כדי עבודה על הלפטופ באווירה נינוחה. גם מוסד הקפה האגדי "ניו יורק קפה" שבמלון Anantara New York Palace ממשיך למשוך תיירים, ויחד איתו פועל בו מסעדת Salon Fine Dining המדורגת במדריך גו-מיו כאחת הטובות במדינה – דוגמה לאיך אתר היסטורי משתלב בסצנה הקולינרית המודרנית. מעבר לכך, טרנד המאפיות ובתי הקפה הארטיזנליים נמשך: Zazzi, Auguszt, Arán ואחרים מתחרים מי יגיש את הקרואסון הטוב בעיר, בעוד שרשתות עוגות הונגריות קלאסיות (כמו “דַבוּש” עם עוגת הדובוש המפורסמת) מחדשות פנים.

תוך כדי ההתפתחויות הללו, המסעדות ההונגריות אינן זונחות את היסודות – המטבח ההונגרי המסורתי עדיין חי ובועט, פשוט לבש צורות חדשות. גולאש ניתן כיום למצוא גם בגרסת "מרק גולאש מהיר" בפוד טראק בשוק הפשפשים וגם כמרק גורמה מעודן במסעדת יוקרה; לנגוש (מאפה בצק מטוגן) מוגש בדוכני רחוב קלאסיים כמו Retro Lángos בתחנת ארני יאנוש, אך גם בגרסאות גורמה עם תוספות לא שגרתיות (כמו לנגוש עם סלמון מעושן ושמנת-שמיר בברים אופנתיים). רבים מהמסעדנים מקפידים לכלול בתפריטיהם מחוות למסורת – למשל גלידת טוּרוש צ׳וּסָה (פסטה מתוקה עם גבינה) או קינוח פלודני (עוגת שכבות יהודית עם אגוזים, פרג ותפוחים) – ובכך מנגישים את התרבות הקולינרית ההונגרית לקהל צעיר ובינלאומי. העיתונות המקומית מציינת שהסועדים ההונגרים עצמם הפכו להרפתקנים ומתוחכמים יותר: הם מוכנים לשלם בעבור איכות, מעריכים קונספט ייחודי, אך בו בזמן נשארו נאמנים לטעמים נוסטלגיים. כך נוצר איזון מרתק במסעדות העיר – שולחן אחד ייהנה ממנת פראקות (קערת כרוב ממולא מתפרקת) שעברה "דה-קונסטרוקציה" מודרנית, בעוד שולחן לידו לועס המבורגר עסיסי ומטוגנים בסגנון אמריקאי.

פניני חמד ומקומות סודיים – טיפים מהקהל המקומי

מעבר לשמות הגדולים ולמסעדות המדוברות, כל עיר שומרת לעצמה מקומות סודיים שהמקומיים אוהבים במיוחד – והמבקר התאב להרפתקה קולינרית ישמח לגלותם. בבודפשט יש לא מעט פניני חמד נסתרות כאלה. למשל, Gettó Gulyás – ביסטרו קטן ברובע היהודי ששמו המתריס מצביע על עבר האזור, והוא מגיש גרסאות ביתיות ומשובחות של נזיד גולאש ותבשילי בשר הונגריים מסורתיים. המקום זכה לחיבה הן מצד המקומיים והן מטיילים יודעי דבר, למרות שהוא נמצא בצילו של ההמולה התיירותית של הרחובות הסמוכים. עוד דוגמה היא Főzelékfaló – רשת מזנונים מקומית המתמחה ב-Főzelék, תבשילי ירקות סמיכים שהם מאכל ביתי הונגרי קלאסי. בסניף שלהם ליד כיכר קלVIN (Kalvin tér) תוכלו למצוא בצהריים פקידי משרד ועובדי עירייה הנהנים מצלחת גדולה של פירה אפונה או כרובית בשמנת במחיר שווה לכל נפש. זו לא מסעדת יוקרה, אלא אותנטיות במיטבה – חוויה שמלמדת הרבה על מה אוכלים "בבית" בהונגריה.

בשכונות המרוחקות מעט ממרכז פשט, אפשר למצוא מסעדות משפחתיות שכמעט ואינן מופיעות במדריכים, אך עבור רבים מהתושבים הן מוסדות של ממש. למשל, Csalogány 26 באזור בודה – מסעדה קטנה ששנים נחשבת לסוד כמוס בקרב חובבי הקולינריה, בזכות מטבח הונגרי-צרפתי עילי במחירים מתונים. אף שקיבלה שבחים מגו-מיו בעבר, היא שומרת על פרופיל נמוך ומשכה אליה בעיקר מקומיים ויודעי חן (השם "צ'אלוגאני" הוא שמה של הסמטה, אך גם פירושו "זמיר", המזכיר שיר סמוי). גם Kőleves ("מרק אבנים") – מסעדה הממוקמת בחצר של בית מטבחיים כשר ישן ברובע היהודי – אהובה מאוד על המקומיים. אף שאינה כשרה היום, היא מגישה מנות הונגריות ויהודיות מסורתיות באווירה בוהמית, וגן הבירה שלה בקיץ מושך קהל צעיר שמעדיף אותה לעיתים על פני הברים התיירותיים.

אם מחפשים חוויה ייחודית באמת, ניתן לשקול ביקור בשכונת Józsefváros, היכן שמתפתח לו “צ׳יינטאון” קטן. ברחוב מזרחי של רובע 8 שוכנות מסעדות סיניות אותנטיות, בהן Wang Mester Mozium (אצל מאסטר וואנג) המציעה תפריט סצ׳ואני חריף לאמיצים בלבד, או Little Chengdu שמגישה Hot Pot רותח בלילות החורף. המקומות האלו נמצאים הרחק ממסלול התיירים, אבל מספקים הצצה לקהילה הסינית בהונגריה ולטעמיה, במחיר זול ובאווירה משפחתית. גם שווקי האוכל העירוניים מספקים אוצרות חבויים: שוק גדול (Nagy Vásárcsarnok) המפורסם אמנם מושך תיירים, אך דוכני האוכל בקומה העליונה מגישים מנות הונגריות מסורתיות טעימות – נסו שם כרוב ממולא או langos טרי עם גבינה ותראו שאפילו באתר מתויר אפשר לאכול מצוין. לחלופין, בשוק האיכרים שבגן Czakó Kert ברובע 1 (מתחת לטירת בודה) תמצאו בשבתות בבוקר דוכנים כפריים עם נקניקים, גבינות וחמוצים, ובבית הקפה שבמתחם אפשר לשבת לבראנץ' כפרי בין עצי פרי – מקום שרק יודעי דבר מגיעים אליו, הרחק מהמולת האתרים התיירותיים.

גם עבור מי שמחפש חיי לילה ייחודיים, בבודפשט יש "אוצרות" סודיים. למשל, סצנת הקוקטייל בר המשגשגת: בר הקוקטיילים Boutiq’Bar ליד בית האופרה זכה להכרה בינלאומית כבר לפני עשור וממשיך לייצר משקאות יצירתיים באווירה גלאמית, אך לצידו קמו ברים נסתרים בסגנון Speakeasy. אחד הידועים הוא Warmup – בר שבו עליכם לתאר לברמן את מצב הרוח או ההעדפות, והוא "מרכיב" קוקטייל מותאם אישית. בר אחר, Good Spirit Bar, משלב חנות ויסקי ביום ובר קוקטיילים מתוחכם בלילה, והוא מקדש לאוהבי ויסקי סקוטי והונגרי. אגב, במסגרת פרסי Dining Guide הוענק ב-2024 פרס "בר הקוקטייל של השנה" ל-Múzsa – בר הקוקטייל האלגנטי בתוך מלון Four Seasons Gresham Palace, שמעוצב בהשראת מוזה ארט-נובו ומציע קוקטיילים ברמה אמנותית. זהו כמובן מקום יוקרתי ויקר, אך מדגיש שגם בתחום המשקאות, בודפשט משחקת בליגה של ערי בירה אירופיות. לצד אלה, כמובן שאי אפשר לא להזכיר את תרבות ה**"רום-קוצ׳מה"** – הברים הייחודיים שקמו בחורבות מבנים ישנים ברובע היהודי. הבר המפורסם Szimpla Kert כבר לא ממש סודי (הוא מככב בכל מדריך תיירים), אבל עדיין שווה ביקור כדי לחוות את האווירה האקלקטית עם הריהוט המשונה, שוק האיכרים בימי ראשון וקולנוע הגג. מי שמחפש אלטרנטיבה רגועה יותר יכול לגשת לFogasház או Instant (כיום קומפלקס משולב) או לבר הקטן Pótkulcs ("מפתח ספייר") המסתתר בחצר פנימית ברחוב צ'אקי – מקומות שבהם תוכלו לשתות בירה או Fröccs (שפריץ יין עם סודה – משקה הונגרי קיצי קלאסי) לצד המקומיים.

לסיכום פרק זה, סצנת האוכל של הונגריה בשנת 2025 מציעה משהו לכל אחד: גורמה יוקרתי, אוכל רחוב מנחם, מטבחים אתניים מגוונים, ומקומות שמורים בסוד למי שמוכן לחרוג מעט מהמסלול התיירותי הרגיל. השילוב של חדש וישן, מוכר ובלתי צפוי – הוא שהופך את המסע הקולינרי בהונגריה לכל כך מרתק. מומלץ לתייר הסקרן לגוון את החוויות: ביום אחד להתפנק בארוחת טעימות בכוכב מישלן, ולמחרת לתפוס מרק גולאש בקנטינה המקומית; בערב אחד לשתות קוקטייל בגג מלון מפואר, ובערב שאחריו לחגוג עם סטודנטים ברובע היהודי. כך תתגלה בפניו תמונה מלאה וטעימה של התרבות ההונגרית דרך בטנו.

קולינריה כשרה בהונגריה: מסעדות, שווקים ובתי קפה

הפריחה בתנועת התיירים היהודים (ובעיקר מישראל וארה"ב) בהונגריה הביאה כמצופה לביקוש רב למזון כשר – ובודפשט נענתה לאתגר. אם בעבר מספר המקומות הכשרים בעיר היה מצומצם למדי, הרי שבשנים האחרונות חל בום חסר תקדים בתחום האוכל הכשר בבירה. נפתחו מסעדות כשרות חדשות, התרחבו אפשרויות הצהריים והנשנוש, וקל מתמיד למצוא ארוחה כשרה בלב העיר, במרחק הליכה מבית הכנסת הגדול או מבית חב"ד.

עיקר ריכוז המסעדות הכשרות הוא ברובע היהודי ההיסטורי (רובע 7, סביב רחוב דוהאני וקסינצי). שם תמצאו מגוון אפשרויות – מחלביות ובתי קפה, דרך מזון מהיר, ועד מסעדות בשריות מלאות. נתחיל במסעדות החלבייות: Tel Aviv Café ברחוב Kazinczy 28 היא מוסד מוכר המציע אווירה ישראלית חמימה. זהו בית קפה-מסעדה חלבי בסגנון ים-תיכוני, המגיש ארוחות בוקר עשירות (שקשוקה, חביתות בסגנונות שונים) לאורך כל היום, לצד פיצות, פסטות, דגים וסלטים טריים. המקום כשר למהדרין בפיקוח חב"ד (הרב ברוך אוברלנדר), וסגור בשבתות כמובן. תפריט טייק-אווי זמין אף הוא, וטיפ שימושי ששמענו: מי שטס חזרה לישראל בשעות הבוקר המוקדמות יכול להזמין לילה לפני סנדוויצ’ים ארוזים ולקבלם עם פתיחת המקום בבוקר – פתרון נהדר לטסים שאחרי הצ׳ק-אאוט מהמלון. לא הרחק משם, באותה סביבת רחובות, נפתח בשנת 2023 מקום חדש בשם Shakshuka Bar (רחוב Kazinczy 32) – כשמו כן הוא, מסעדונת חלבית בסגנון ישראלי המתמקדת בשקשוקה על וריאציותיה. ב-Shakshuka Bar, בנוסף למאכל הביצים העסיסי, תמצאו חומוס, סלטים טריים ובורקסים, כולם בהשגחת מהדרין של חב"ד. שעות הפעילות שלו נוחות (עד שעות הצהריים המוקדמות בלבד, בדגש על קהל ארוחת הבוקר והבראנץ’), והוא הפך פופולרי בקרב מטיילים דתיים שמחפשים לפתוח את היום בארוחה ישראלית מוכרת.

קטגוריה נוספת היא מסעדות הבשר הכשרות. הוותיקה והמפורסמת ביניהן היא Carmel Étterem (רחוב Kazinczy 31), הפועלת מעל 30 שנה ומשמחת דורות של סועדים. כרמל מציעה תפריט קלאסי של אוכל יהודי-הונגרי: מרק גולאש לצד מרק קניידלך, מנות גפילטע פיש, שניצל עוף, גולאש עם טשולנט (חמין) ועוד. כפי שתיאר זאת מגזין מקומי, "המטבח היהודי של כרמל מזהיב את יומם של הלקוחות ביותר מ-30 שנה" – כי אכן רבות מהמנות הן מתכונים מסורתיים שעברו במשפחות יהודיות בדורות קודמים. לצד אלו יש גם מנות הונגריות ידועות (כגון פפריקאש עוף או פלצ’ינקה – בלינצ’ס ממולא), הכל בהכשר גלאט מהדרין (השגחת חב"ד). בערבי השבוע לעיתים ישנם נגנים המנעימים בנגינה חיה בכרמל, מה שמוסיף לאווירה החגיגית. המסעדה ערוכה גם לסעודות שבת: ניתן להזמין מראש מקום לסעודת ליל שבת וחג, או להזמין מנות לקחת למלון לפני כניסת שבת. כיוון שכמעט צמוד לכרמל נמצאת ישיבת הרב תמך (בית הכנסת והמקווה ברחוב קסינצי), המקום נוח במיוחד לתייר הדתי שרוצה לסעוד באווירה יהודית לאחר התפילה.

מסעדה בשרית כשרה חשובה נוספת היא Hanna Garden (רחוב Kazinczy 29), הפועלת בבית החצר של בית הכנסת הגדול של קהילת סטטוס-קוו (Kazinczy). חנה ההיסטורית עברה שיפוץ ופתיחה מחדש, והיא מתמקדת באוכל יהודי ביתי מסורתי – קיגל, טשולנט, כבד קצוץ, וכדומה. היא פועלת בהשגחת הרב אריה מורדכי רובינוביץ’ (רב קהילת קסינצי האורתודוקסית) ובמהדרין, וייחודה בכך שבימי חמישי בערב (מעין "ליל שישי") מוגש בה תפריט שבת מיוחד שכולל את מיטב מאכלי השבת היהודיים: חמין, קוגל, גפילטע ועוד. כמו כן, בימי שישי בצהריים ניתן לקנות בה אוכל מוכן לשבת. מסורת זו מושכת מקומיים ואורחים כאחד, ונותנת טעימה אותנטית מחיי הקהילה בערב שבת, עם ריחות החמין העולים מהסירים סביב.

לצד הוותיקות, הופיעו בשכונה גם מקומות בשריים כשרים בסגנון מודרני יותר. MeatUp (רחוב Nagy Diófa 4) הוא מסעדת מזון מהיר כשרה המגישה המבורגרים, שווארמה, שניצלים, מרקים וסלטים – מעין "דוכן שווארמה" משודרג, בהשגחת חב"ד (הרב אוברלנדר). הוא אהוב במיוחד בצהריים על צעירים ומשפחות, שמחפשים משהו זריז אך משביע. שעותיו גמישות (עד 22:00 רוב הימים). לא רחוק ממנו נמצא ASHIS (רחוב Dob 5), שנפתח גם הוא לאחרונה כמסעדת רחוב כשרה בסגנון ישראלי: פלאפל, חומוס, שניצל וצ’יפס, הכל בגרסת גלאט בהשגחת הרב נחמיה רוטנברג. ל-ASHIS שעות פתיחה ייחודיות – הוא פתוח עד שתיים בלילה בימות השבוע ואף במוצאי שבת – כך שהוא משמש כמענה מושלם לרעבים אחרי בילוי לילי או למוצ"ש. עוד חידוש מרענן בקולינריה הכשרה של בודפשט הוא Catch Up (רחוב Síp 5) – מסעדה אסייתית כשרה למהדרין שנפתחה בקיץ 2023. זהו מקום בסגנון פאן-אסייתי שמציע מנות fusion: לחמניות באו מאודות עם מילויים, "פוקי באול" (קערות אורז עם ירקות ודג), פיש אנד צ’יפס אסיאתי ועוד. המנות כאן הן פרווה/דגים (ללא בשר) אבל בהשגחה מהודרת, והמקום מצליח להביא טעמים שונים לחלוטין לזירה, מה שמצביע על ההתפתחות והגיוון בסצנת האוכל הכשרה המקומית.

מקום בשרי חדש נוסף שצבר תאוצה הוא Zamir Diner (רחוב Dohány 54) – דיינר בסגנון אמריקאי כשר שנפתח במרכז בודפשט. זמיר מציע אווירת דיינר של פעם, עם המבורגרים, סטייקים, כריכים חמים ואפילו סושי כשר (!) בתפריט – שילוב אמריקאי-ישראלי אקלקטי. המקום פתוח גם בשעות הבוקר המאוחרות עד הערב המוקדמות, ומכוון לקהל מגוון של משפחות ותיירים. מיקומו בסמוך לבית הכנסת הגדול (דוהני) הופך אותו לנגיש במיוחד, והוא זוכה לביקורות טובות על המחירים הנוחים יחסית והמנות הנדיבות.

כמובן, בנוסף למסעדות, התפתחה גם תשתית של חנויות ומעדניות כשרות. בשכונת היהודים לשעבר (קרוב לרחוב קיראי וסביבתו) פועלת חנות המכולת Kosher Supermarket – Kóser Piac ברחוב Dohány 36, שבה ניתן למצוא מבחר מוצרי מזון כשרים מיובאים ומקומיים – מבשר ועופות בהשגחה ועד מוצרי מדף, חטיפים ויינות כשרים. ישנו גם סופרמרקט בשם Kosherland ברחוב Síp 12, ועוד חנות כשרה קטנה בשם Tel Aviv Kosher Shop באזור בית חב"ד. אפילו רשת סופרמרקטים כללית, Pagony באזור 7, הקצתה מחלקה שלמה למוצרים כשרים עם אפשרות משלוח עד הבית – עדות לכך שהביקוש הפך משמעותי. בתחום המאפיות, במשך שנים רבות החזיקה קונדיטוריית Frőhlich המיתולוגית ברחוב Dob בתור המאפייה הכשרה הבלעדית (מפורסמת בעוגת הפלודני שלה). כיום, עם שינויי הזמן, נכנסה לזירה מאפייה כשרה חדשה – UpTown Bakery ברחוב Nagy Diófa 19. במאפייה זו נאפים מדי יום חלות טריות, לחמים כפריים, קרואסונים ומגוון עוגות ועוגיות כשרות למהדרין. אפשר לשתות שם גם כוס קפה עם עוגת דובוש כשרה, והיא מהווה נקודת עצירה נהדרת במהלך סיור ברובע היהודי.

חשוב לציין את נושא ההשגחות: בהונגריה פועלים מספר גופים רבניים נותני הכשר, והעיקריים שבהם – בית דין הצדק של חב"ד (הרב ברוך אוברלנדר) שנותן השגחה לרוב המקומות הכשרים בעיר, והרבנות האורתודוקסית של בודפשט (הרב רובינוביץ’ בקהילת קסינצי). כמעט כל המסעדות שהוזכרו לעיל הן בכשרות גלאט מהדרין, חלקן תחת חב"ד וחלקן תחת הרבנות האורתודוקסית. לאורחים שומרי כשרות מומלץ לשים לב לפרטי ההכשר – אך ניתן לומר בביטחון שרמת ההכשר גבוהה והמנות מתאימות גם לציבור חרדי. יתרה מזאת, בעידן של היום אפשר למצוא גם מוצרים עם כשרויות בינלאומיות ברשתות – לדוגמה, בסופרים כלליים ניתן לקנות יין טוקאי כשר בהכשר OK או OU, וכן מוצרי ייבוא מהשוק הישראלי והאמריקאי.

היבט נוסף במערך הכשרות המקומי הוא ארוחות שבת וחג לקהל הרחב. בית חב"ד בודפשט מארגן מדי שבוע סעודות שבת פתוחות לתיירים (בתיאום מראש), לרוב בבית הכנסת ברחוב ואסנצה או במרכז הקהילתי שלהם. גם בית הכנסת הגדול של רחוב דוהני מציע לעתים אפשרויות לסעודות שבת במסגרת קהילתית, בעיקר בתקופות חגים ופסטיבלים יהודיים. מסעדות כשרות מסוימות – כמו חנה וכרמל – מציעות כאמור אירוח שבת בתשלום, מה שיכול להקל על המטייל הדתי. בתקופת פסח, ישנם אף מלונות (כמו מלון Hilton Budapest בעבר) ששימשו לכנסים וסדרים כשרים מיוחדים עבור קבוצות תיירים יהודיות, אך אלה בדרך כלל מגיעים בארגון סוכנויות נסיעות יהודיות.

בשורה התחתונה, בודפשט של היום היא עיר ידידותית מאוד לתייר שומר כשרות. המטייל יכול להתחיל את יומו בקפה וכריך ב-Tamar Café (מסעדה חלבית איטלקית בנגי’ דיפה 3, גם כן בפיקוח חב"ד), להמשיך לצהריים קלילים עם שווארמה ב-MeatUp, ולחתום את הערב בארוחה חגיגית בכרמל – והכול במסגרת כשרה למהדרין. השפע הזה לא רק משמח תיירים, אלא גם את חברי הקהילה היהודית המקומית, שלראשונה מאז מלחמת העולם השנייה נהנים מבחירה רחבה של מקומות כשרים בעירם. זהו סימן להתחדשות יהודית וחיבור לשורשים: במבנים שבהם פעלו פעם אטליזים כשרים ובתי תמחוי קהילתיים לפני עידן הקומוניזם, פועלות היום מסעדות כשרות מודרניות השוקקות חיים.

כמובן, מחוץ לבודפשט האפשרויות הכשרות מצומצמות בהרבה. בערי השדה של הונגריה כמעט ואין מסעדות כשרות קבועות. עם זאת, בשנים האחרונות אנו עדים ליוזמות מעניינות הקשורות לעלייה לרגל לקברי צדיקים חסידיים בכפרים בהונגריה. לדוגמה, בעיירה קֶרֶסְטִיר (Bodrogkeresztúr) בצפון-מזרח הונגריה, הפכה הילולת רבי ישעיה שטיינר (ר' ישעי'לה מקרעסטיר) לאירוע המוני המושך אלפי חסידים מדי שנה. בזמן האירועים האלה מוקמים מאהל ומטבח כשר ארעי להאכיל את ההמונים, וקייטרינג כשר מיוחד מובא לעיירה. כך גם בעיירות זָ'נְקָא (נקרא Zánka) או מד (Mad) שם קבורים צדיקים מפורסמים – פתאום ניתן למצוא אוטובוסים מלאים ביהודים חרדים ותשתית כשרה זמנית שמאפשרת את שהייתם. תופעה זו הגיעה לשיאה כאשר לפי דיווחי התקשורת ההונגרית, באחד השבועות בשנת 2023 הגיעו כ-1,500 חסידים לבקר בקברי צדיקים באזור זֶמְפְּלֵן – מספר עצום שהביא אפילו לפתיחת מסעדה כשרה עונתית ביישוב סמוך. אף שמדובר באירועים נקודתיים, יש בכך עדות להתרחבות התיירות היהודית גם מחוץ לעיר הגדולה, ולהתאמת חלק מהעסקים המקומיים (במקרה זה, חברת קייטרינג בשם KényLM שהפעילה מטבח כשר עבורם) לצרכים הללו.

תרבות, מורשת ואירועים יהודיים

לצד החוויה הקולינרית, עבור רבים מהמטיילים היהודים (ואחרים המתעניינים בהיסטוריה) מהווה הונגריה יעד מרתק בזכות המורשת היהודית העשירה שלה. בודפשט הייתה לפני המלחמה בית לאחת הקהילות היהודיות הגדולות באירופה, ושרידים לתרבות זו מפוזרים בעיר ומהווים אטרקציות תיירותיות בפני עצמן. כיום, הקהילה היהודית המקומית (המונה כ-80 אלף נפש) משמרת מסורות ומקיימת אירועי תרבות רבים, הפתוחים גם לקהל הרחב.

הרובע היהודי ההיסטורי של פשט, המתפרש סביב רחובות דוהני, קזינצי, קיראי וראקוצי, הוא לב הפעילות. בראש ובראשונה כמובן בית הכנסת הגדול ברחוב דוהני – בית הכנסת הניאולוגי (קונסרבטיבי) הגדול באירופה, המוכר בתור הדוהני הגדול או בית הכנסת של בודפשט, שהוא אבן שואבת לתיירים. ביקור בבית הכנסת, עם ארכיטקטורת המוריש-רנסאנס המפוארת שלו, הוא חובה: במקום פועל מוזיאון יהודי המתעד את חיי יהדות הונגריה, ושם גם מצוי "עץ החיים" – אנדרטה מרגשת בדמות עץ ערבה בוכייה ממתכת, שעל כל אחד מעלעליו חרוט שמו של יהודי הונגריה שנספה בשואה. בית הכנסת פתוח לסיורים מודרכים במספר שפות במשך רוב ימות השבוע (פרט לשבתות וחגים), והמדריכים המקומיים משתפים בסיפוריה המרתקים של הקהילה משגשוג ועד חורבן. לא הרחק משם, ברחוב קזינצי 27, נמצא בית הכנסת האורתודוקסי בקזינצי – פנינה ארכיטקטונית בסגנון אר-נובו שנבנתה ב-1913, אשר שופצה בשנים האחרונות. בית הכנסת הזה פחות מוכר לתייר הממוצע, אך הוא פעיל מאוד – צמוד אליו פועלים המקווה והמוסדות של הקהילה האורתודוקסית, ובחצרו כאמור מסעדת חנה וגני אירועים. גם בית הכנסת ברחוב רומבאך (Rumbach) הסמוך, מבנה נוסף מהמאה ה-19 עם קישוטים מוסלמיים מרהיבים, נפתח מחדש אחרי שיפוץ נרחב וכיום משמש כמרכז תרבותי ותערוכות. שלושת בתי הכנסת הללו יוצרים למעשה "משולש" במרכז העיר – עדות לתקופה בה חיו בבודפשט זרמים יהודיים שונים בשכנות. עבור מטיילים, מומלץ סיור מודרך העובר בין שלושתם כדי להבין את ההבדלים וההיסטוריה (ישנם סיורים יומיים כאלו מטעם המוזיאון היהודי).

מעבר לאתרי הדת, הרובע היהודי כיום מלא חיים גם בהיבט התרבותי-עכשווי. Judafest הוא שמו של פסטיבל רחוב יהודי שמארגן מרכז Bálint Ház (ה-JCC של בודפשט) מדי שנה. בשנת 2024 התקיים Judafest ב-8 בספטמבר בכיכר מדאץ’ בלב הרובע, בפורמט של פיקניק עירוני ענק. הפסטיבל כלל דוכני אוכל יהודי (כן, היה שם גם פלאפל וחומוס וגם דאנκολי – מאפה הונגרי), הופעות מוזיקה חיה, הרקדות, וסדנאות לכל המשפחה. הפנינג כזה מושך לא רק יהודים אלא קהל הונגרי רחב, ומציג את התרבות היהודית כחלק שוקק מהנוף העירוני. בנוסף, מדי סוף קיץ נערך ה-Zsidó Kulturális Fesztivál – פסטיבל התרבות היהודית הרשמי המאורגן על ידי הקהילה הנאולוגית (BZSH) וממומן בחלקו על-ידי העירייה. בשנת 2024 הוא ציין את שנתו ה-26, בין 8 ל-18 בספטמבר, וכלל סדרת קונצרטים, מופעי תיאטרון וסיורים ייחודיים בכמה מוקדים – ביניהם בית הכנסת הגדול בדוהני, אולם ERKEL Opera ועוד. הפסטיבל שם דגש על מוזיקה: החל מקונצרטים של חזנות וקלאסיקה יהודית, דרך מופעי כליזמר מודרניים, ועד להופעות של אמנים ישראלים ובינלאומיים. למשל, אחת ההופעות הבולטות ב-2024 הייתה קונצרט חגיגי של להקת הכליזמר ההונגרית סווינג אלה דז’אנגו לציון 10 שנים לפעילותם. אירועים אלו פתוחים לכל (לרוב בתשלום סימלי או חינמי), ומושכים תיירים רבים שמכוונים ביקורם למועדים אלה.

גם במהלך השנה יש אירועים יהודיים שונים: ימי תרבות יהודית (Zsidó Művészeti Napok) סדרת מופעים בחורף; פסטיבל הסרטים היהודי (ZsiFi) המתקיים בנובמבר ומציג קולנוע ישראלי ויהודי עכשווי באולמות קולנוע מרכזיים; חגיגות חנוכה ציבוריות – בבודפשט נהוגה מזה כשני עשורים הדלקת נר חנוכה מרכזית בכל ערב בחנוכה, בכיכר הגדולה ליד תחנת ניאוגטי, עם חנוכיית ענק, מוזיקה (פעמים רבות חב"ד מביאים זמר חסידי מישראל) וחלוקת סופגניות. אירועי חנוכה אלו מושכים מאות משתתפים מדי ערב – יהודים ולא-יהודים כאחד – ומשמשים כהזדמנות לחשיפה חיובית של תרבות יהודית בציבור ההונגרי. מי שמזדמן לעיר בדצמבר יהנה לראות חנוכיות דולקות גם בחלונות בתי המלון – מראה לא שגרתי באירופה של היום, המעיד על כך שיהודים מרגישים נוח לבטא את זהותם בפומבי.

פן נוסף של חיי הקהילה שמסקרן תיירים הוא שבתות וחגים. בבית הכנסת הגדול (דוהני) נערכות תפילות שבת חגיגיות עם מקהלה ועוגב – חוויה רוחנית ומוזיקלית ייחודית, אם כי לצורך כניסה יש לעתים לתאם מראש מטעמי ביטחון. בבית הכנסת קזינצי מתקיימות תפילות בנוסח אשכנזי חסידי, וכפי שצוין לעיל, לאחר מכן אפשר להצטרף לסעודת שבת במסעדת חנה. Chabad מפעיל בבית הכנסת ברחוב ואסגאז (Vasvári Pál utca) תפילות שבת ותוכניות אירוח לתיירים (מה שכונה בעבר "סעודת שבת 200", לעיתים משתתפים בה אפילו מאות אנשים מסביב לעולם). סוכות הוא זמן נהדר להיות בבודפשט – בית חב"ד מקים סוכה גדולה ברחבת בית הכנסת ודואג ללולבים ואתרוגים למבקרים, ובמסעדות הכשרות רבות יש סוכה עבור הסועדים. בחגי תשרי בכלל מורגש בעיר שילוב של תיירות יהודית ותיירות כללית: למשל בראש השנה מתארגנים מניינים מאולתרים בבתי מלון בהם שוהות קבוצות (כגון במלון קורינתיה או אינטרקונטיננטל), ובשמחת תורה רוקדים עם ספרי תורה ברחוב – במיוחד סביב בית הכנסת קזינצי, שם חב"ד עושה הקפות שניות עם מוזיקה רועשת ברחוב ששלטונות העיר מאשרים באדיבות. תמונה בלתי נשכחת היא של יהודים רוקדים באמצע "רובע הבילויים" לצד צעירים הונגרים מביטים בסקרנות – מראה הממחיש את החיבור בין העבר להווה.

מחוץ לבודפשט, מוקדי מורשת יהודית נוספים כוללים את ערי השדה הגדולות: דברצן (Debrecen) במזרח, בה פועל בית כנסת מפואר מתחילת המאה ה-20 וקיים מוזיאון קטן; סגד בדרום, עם אחד מבתי הכנסת היפים ביותר באירופה (אר-נובו מרהיב בסגנון מורי) שנשתמר; שופרון במערב, שם ניתן לבקר בבית הכנסת העתיק מתקופת ימי הביניים; ועיירות קטנות כאובן-יאלוש (סנטנדרה) עם בתי כנסת מוזיאליים. עבור מי שמתעניין בשורשים משפחתיים, ערים ועיירות אלו מזמנות מסע בזמן – רבות מהן משמרות בתי עלמין יהודיים עתיקים, לעיתים עם מצבות אמנותיות ומרגשות. למשל, בבית העלמין היהודי הגדול בבודפשט (ברחוב קוזמה) יש חלקה מיוחדת לחללי גטו בודפשט, וחלקה של קברי רבנים ידועים כמו הרב הרב הראשי עזרא פרידמן. בתי העלמין של ערי השדה – כמו בצ’פר (Csap) או בנאג’קניז’ה – מהווים גם הם אתרי זיכרון מרתקים.

בשנים האחרונות, רשויות התיירות ההונגריות אף החלו להדגיש את התיירות היהודית כאחד ממוקדי העניין במדינה. במרץ 2024 התקיים בבודפשט כנס סוכני נסיעות שיוחד לשיתוף פעולה תיירותי עם ישראל. שם צוין שישראל הפכה למקור התיירים ה-6 בגודלו לבודפשט (וה-11 למדינה כולה), והוסבר איך אטרקציות יהודיות משתלבות במסלולי ביקור קלאסיים. ההכרה הזו מביאה להשקעה בשילוט ושחזור אתרים – למשל, לאחרונה הוצבו שלטי הסבר באנגלית ועברית ליד כמה ממבני המורשת היהודית בבירה. גם מוזיאונים חדשים נמצאים בתכנון, דוגמת פרויקט House of Fates (בית הגורלות) שיוקדש לסיפור ילדים בשואה, המתוכנן להיפתח בעתיד באזור תחנת יוזפשטווארוש. כל אלה מצביעים על עניין גובר – גם מצד מטיילים לא יהודים – להכיר את מורשת יהדות הונגריה, שתרומתה למדינה בתחומי המדע, האמנות והעסקים הייתה כבירה.

ולבסוף, אין לשכוח את אנדרטת "נעליים על הדנובה" – אחת האנדרטאות המצמררות באירופה כולה. על גדת הדנובה בפשט, לא הרחק מבניין הפרלמנט ההונגרי, ניצבות עשרות נעלי מתכת מסוגננות, לזכר היהודים (וגם מתנגדי משטר אחרים) שנורו למוות על שפת הנהר בשואה וגופותיהם נסחפו במים. האנדרטה הפשוטה הזו, אותה פוקדים מבקרים מכל העולם, הפכה לסמל עוצמתי של זיכרון. רבים מבאי בית הכנסת הגדול ממשיכים משם בהליכה רגלית כ-15 דקות אל גדת הנהר כדי לחלוק כבוד. באתר נראות לעיתים קרובות נרות זיכרון ואבנים שמניחים מבקרים, ומדריכי תיירים מקומיים מספרים את סיפור קורות "צלשי המסלול" (Arrow Cross) והטבח בדנובה. כך משתלב סיור התיירים בבודפשט בחוט של זיכרון – מהמסעדה היהודית, דרך בית הכנסת, ועד לגדת הנהר.

מקומות לינה ידידותיים לשבת ולכשרות

תחום נוסף שהתפתח על רקע גידול התיירות הדתית הוא אירוח בבתי מלון ובדירות נופש המתאימים במיוחד לצרכי שומרי שבת וכשרות. בבודפשט של 2025, ניתן למצוא מספר מלונות במרכז העיר שמציעים פתרונות יצירתיים למטייל הדתי, בין אם במפורש ובין אם מתוך היכרות עם הדרישות.

סוג פופולרי של אירוח הוא מלונות דירות – מקומות המשלבים יתרונות של דירה (מטבח פרטי, מכונת כביסה, מרחב למשפחה) עם שירותי מלון. אחד המומלצים הוא 7Seasons Apartments – מלון דירות 4 כוכבים בלב פשט, לא רחוק מהרובע היהודי. כל יחידה בו מצוידת במטבח מאובזר לחלוטין, וזה יתרון גדול לשומר כשרות שרוצה לבשל לעצמו או לחמם אוכל מוכן. על פי המלצות, צוות המקום אדיב ומבין את עניין השבת: ניתן לבקש מהם טרם ההגעה לקבל מפתח רגיל (לא כרטיס אלקטרוני) לחדר, והם אף דואגים לפתור את נושא דלת הכניסה לבניין הנפתחת בקוד – לפי בקשה, ישאירו את הדלת לא נעולה או ישלחו שומר לפתוח לאורח בשבת. הגמישות הזו הופכת את 7Seasons לבחירה מעולה לשומרי שבת.

מלון מומלץ אחר הוא Hotel Memories Budapest, מלון 4 כוכבים שנמצא במרחק כמה צעדים מבית הכנסת הגדול בדוהני. מלון זה מציע חדרים מודרניים עם כל הנוחות, ובפועל זוכה לשבחים מקהילת שומרי המצוות: הצוות מודע לצרכי אורחים דתיים, יש להם מפתחות מכניים במקום כרטיסים כאשר מתבקשים, והדלת הראשית אינה אוטומטית. בנוסף, במלון ישנה פינת קפה ותה חופשית 24/7 – שגם בשבת ניתן ליהנות ממנה בלי חילול (טרמוס וכוסות חד-פעמיים מוכנים מראש). מטיילים ציינו לחיוב שגם חיישני התאורה במסדרונות ניתנים לנטרול לפי בקשה עבור אורח שומר שבת.

אפשרות נוספת במרכז היא Hotel Mika Downtown, מלון בוטיק בדירוג 3-4 כוכבים, הממוקם בסמטה שקטה ממש 2 דקות הליכה ממסעדת כרמל ומהמרכז היהודי של רחוב קזינצי. המלון מציע גם חדרים סטנדרטיים וגם סוויטות ודירות עם מטבחון קטן. יתרונו הגדול הוא המיקום – קרבה למסעדות כשרות ולבתי הכנסת, כך שבשבת ניתן ללכת ברגל בקלות לתפילה ולאוכל. בחדרים יש כספת ומקרר קטן, כך שניתן לאחסן מזון כשר. אגב, במלון מיקה אין מעלית, מה שמקל על העניין הטכני של שימוש בחשמל בשבת (החדרים רק בקומות 1-2). חלק מהאורחים אף מספרים שהמלון דאג להניח להם פלטת שבת קטנה ומיחם חשמלי לקפה בהשאלה – אך זאת כדאי לתאם מראש ואי אפשר להבטיח בכל עת.

מלון דירות נוסף שמוזכר לטובה הוא Mango Aparthotel – מלון דירות משתלם מאוד הממוקם גם הוא ברובע היהודי. הוא מתאים למשפחות גדולות, עם דירות ענק מצוידות בכל מה שצריך. יתרונו הוא המחיר – אחד המשתלמים בעיר – אך החיסרון שצויין לגביו הוא שמיקומו ברחוב קיראי התוסס אומר שיש קצת רעש בלילה מהברים הסמוכים. עם זאת, למי שלא נרתע מרעש אורבני, מנגו הוא אופציה מצוינת, ואפילו שם דאגו לציין שחדרי המפתחות הם במפתח רגיל ולא כרטיס, מה שפוטר בעיית שבת אחת.

בגזרת היוקרה, כדאי להזכיר את Kempinski Hotel Corvinus – מלון 5 כוכבים מפואר ליד כיכר ארז’בט. המלון הזה אינו "כשר" בשום צורה, אבל מספר משפחות דתיות ציינו שהצוות שם אדיב במיוחד ועושה מאמץ לענות על בקשות חריגות. הוא ממוקם במיקום מעולה (5-7 דקות הליכה לרובע היהודי), ויש בו בריכה פנימית וספא (ה"ווֶלְנֶס" שהונגריה כה מתגאה בו). עבור מי שמעוניין בלינה יוקרתית עם טוויסט יהודי, מלון Matild Palace – a Luxury Collection (מתחתיו פועל מסעדת Spago המדוברת) זכה בתואר "מלון השנה 2024" במדריך Dining Guide – אין לזה קשר ישיר לכשרות, אבל זה מצביע על כך שהמלון והשירות בו ברמה עולמית. יש אורחים יהודים שאירגנו שם אירועי שבת וגילו שהצוות נכון לסייע – כולל השבתת חיישנים בחדר וכיבוי תאורת לובי בשעות מסוימות לפי הצורך.

אפשרות מעניינת נוספת הוא Queen’s Court Hotel & Residence, מלון סוויטות ברמת 5 כוכבים במרכז הרובע היהודי. המלון מציע סוויטות ענק עם מטבח מאובזר, מכונת כביסה ואפילו מדיח – אידיאלי למשפחה שומרת כשרות שרוצה להכין חלק מהאוכל בעצמה. יש בו גם ספא ובריכה. החיסרון: המערכות בחדר (תאורה, מיזוג) הן אוטומטיות לחלוטין. אך לפי דיווחי אורחים דתיים, צוות המלון מנוסה בכך ומוכן לעזור בכל הנדרש: הם ילוו את האורחים לחדר ויפתחו עבורם, וישאירו מראש אורות ומיזוג דולקים או כבויים לפי בקשתם למשך השבת. הדלת הראשית של המתחם גם היא כוללת דלת צדדית סטנדרטית ללא חיישנים. כלומר, המלון מגלה גמישות יוצאת דופן, כך שמשפחות חרדיות רבות בחרו ללון דווקא בו וליהנות מתנאים מפוארים מבלי להתפשר על ההלכה.

כמו כן, בשנים האחרונות כמה וכמה מלונות בוטיק חדשים צצו ברובע 7, וחלקם ידידותיים לשומרי מצוות. מלון A22 Boutique Suites לדוגמה (במיקום מרכזי ליד תחנת דיאק), וכן Heritage Home Apartments ברחוב דוהני, שניהם מציעים דירות מאובזרות עם מטבח וקרבה של דקות ספורות לכל היעדים היהודיים המרכזיים. אלו אמנם לא מצהירים על התאמה מיוחדת לדתיים, אבל ברגע שיש מטבח ומפתח רגיל – רוב הבעיות נפתרות. חלק מהמלונות אף למדו לספק "שעון שבת" בחדר או לכבות מצלמות במסדרון הסמוך לחדר לפי בקשה.

שווה להזכיר שאפילו מחוץ לבודפשט מתחילים לראות התאמות: נמל התעופה בודפשט למשל פתח בשנת 2023 מסעדה כשרה קטנה בטרמינל (עם כריכים וסלטים כשרים לדרך, עבור הנוסעים הרבים לישראל). ובאתרי הנופש כמו באגם בלטון או בהרי הטטרה (בחלק ההונגרי) היו כבר יוזמות של Kosher Group Tours – למשל, מלון ספא בהֵוִויז אירח קבוצה דתית במהלך חג, עם מטבח כשר זמני שהותקן שם. יוזמות כאלה מלמדות על הפוטנציאל: הונגריה שואפת למשוך גם את פלח התיירות הדתית, לא רק לבודפשט אלא גם לנופיה היפים, ולכן ייתכן שבעתיד נראה מלון כשר או "Kosher Resort" צץ באזור נופש הונגרי. כרגע, האפשרויות הללו עודן בעיקר במסגרת קבוצות סגורות ולא לתייר הבודד.

בסיכומו של דבר, המטייל שומר המצוות בהונגריה יכול להתארח ברוגע, במיוחד בבירה. מומלץ כמובן תמיד לתאם מראש עם המלון את הבקשות (מפתח רגיל, קומת קרקע או נמוכה, כיבוי חיישנים אם אפשר). אך מתוך ניסיון מטיילים – הבקשות מתקבלות בהבנה, לעיתים אף בחיוך וסקרנות מצד הצוות, והמטייל הדתי מרגיש רצוי. אין זה דבר של מה בכך, ומשקף את הפתיחות של הענף בהונגריה לנישות שונות של תיירות. מבחינת אוכל, המלונות עצמם בדרך כלל לא יוכלו להציע אוכל כשר (למעט אולי ארוחת בוקר קונטיננטלית עם מוצרים סגורים בהשגחה, אם מבקשים), אך כאמור סביבת הרובע היהודי עשירה במסעדות כשרות ומשלוחים, כך שניתן להסתדר בקלות. יתרה מזאת, חלק מהמלונות כמו 7Seasons ו-Mango מספקים מכונת כביסה – יתרון עצום למי ששוהה זמן ממושך או מגיע עם ילדים, וצריך לכבס בלי לחפש מכבסה בעיר.

לא לשכוח פרט חשוב: עירוב. בבודפשט קיים עירוב כהלכתו המכסה את האזורים המרכזיים שבהם גרים יהודים – כולל רובע 7 וחלק מרובע 6. העירוב מאפשר לטלטל בשבת, והוא מתוחזק על ידי הקהילה. מסיבה זו, תייר דתי יכול לטייל רגלית בשבת בין בית הכנסת למלון ולמסעדה עם מנשא תינוק או תיק קטן, בלי חשש. מידע על גבולות העירוב ניתן לקבל בבית חב"ד המקומי. גם זה חלק מהתשתית שהופכת את החוויה לנוחה ומזמינה יותר.

טיפים מעשיים לטיול בהונגריה – תחבורה, עלויות וחיסכון

לקראת סיום, נציע כמה טיפים ועצות מועילות למטיילים בהונגריה, בהסתמך על הניסיון המקומי והמצב העדכני ב-2025. הטיפים האלה יעזרו בהפקת המיטב מהביקור, תוך התנהלות חכמה וחסכונית.

לבסוף, טיפ קטן אך רב חשיבות: קחו את הזמן ליהנות מהקצב המקומי. ההונגרים ידועים באירוח החם שלהם, אך הם גם עם שאוהב לשבת בנחת על כוס קפה ועוגה, או לבלות ערב שלם במעיינות החמים. אל תמהרו מדי מריצה מאטרקציה אחת לאחרת. חלק מהקסם של הונגריה הוא באווירה – לשבת בבית קפה עם עוגת שמרים אגוזים (babka) ולקחת הפסקה, או לצפות בשקיעה על הדנובה מגבעת גלרט ללא לחץ. רגעי הרוגע האלה ישלימו את החוויה ויאפשרו לעכל (תרתי משמע) את שלל הרשמים הקולינריים והתרבותיים.


 

סיכום: הונגריה של 2024-2025 מציגה פסיפס מרתק של חדש וישן, מסורת וחדשנות. בתחום הגסטרונומיה – מסעדות עם כוכבי מישלן ומטבח עילי עושות כותרות, אך במקביל אוכל הרחוב ותחיית המטבח הביתִי ממשיכים לשגשג. סצנת הכשרות שהתפתחה בבודפשט מאפשרת לתייר הדתי לחוש בנוח ואפילו מפונק מרוב אפשרויות, ומלונות ידידותיים לשבת משלימים את התמונה. האירועים התרבותיים והדתיים, מבית הכנסת הגדול ועד פסטיבלי מוזיקה יהודית, מעניקים רובד של עומק רוחני וחברתי למסע. בין אם אתם פודיז המבקשים את הארוחה החדשנית הבאה, ובין אם נוסעים בעקבות שורשים משפחתיים וקידוש של שבת, הונגריה מוכנה לקבל את פניכם בזרועות פתוחות. המורשת הקולינרית והתרבותית העשירה שלה מתמזגת עם רוח צעירה ודינמית – ויחד הן הופכות את הביקור בארץ הזו לחוויה מרובת טעמים וצבעים, שתמשיך להדהד זמן רב אחרי שחזרתם הביתה. במילותיהם של המקומיים: Jó étvágyat! (בתיאבון!) ו-Üdvözöljük Magyarországon! – ברוכים הבאים להונגריה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *